Днес децата вън на двора си направиха от сняг
Цял човек голям и страшен със тояга и калпак
С нос от морков и очички вижте го като Емил
пък и чудно име има кръстиха го те Страхил 18 януари е Световен ден на снежния човек Датата за Международния ден на снежния човек – 18 януари, е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.


Идеята за рожденият ден на Снежния човек е на Корнелиус Граетц от Германия. Повече от 25 години той събира всичко свързано с белия, симпатичен човек, като към днешна дата това са повече от 3 000 броя, най-различни видове снежковци от цял свят. През 2008 година именно с тази колекция Корнелиус влиза в "Рекордите на Гинес".
„Идеята за Световен ден на снежния човек се роди спонтанно”, споделя Граетц и продължава: „ Той е познат и обичан от целия свят заради добродушната и лъчезарна природа, която притежава. Исках тази положителна картина да послужи като средство за социални и забавни контакти навсякъде. Снежният човек не притежава политически или религиозни бариери. Обичан е от стари и млади. Познат е в държави, където никога не е имало сняг. Няма да намерите друг такъв символ, който да може да обедини всички хора по света.”

snow men bez bog 0315Този снежен човек е от Без Бог, март 2015 - тогава на 5-8 март много сняг наваля


Днес, когато промените в климата водят до все по-малко валежи от сняг, Снежният човек е символ на две неща: първо - непосредствената опасност от изчезването му, която е и непосредствена опасност за нас, и второ – лайтмотив за приятелство и симпатия!

снимка споделена от Alie Kehaya


Смята се, че първият снежен човек е направен на 7 януари 1809 г. от Вернън Н. Пол и 9-годишната му дъщеря Йети в Ю Клер в Уисконсин. Пол обяснил на дъщеря си, че снежният човек е предназначен да държи надалеч елфите, които присвоявали коледните подаръци на този празник.

Така постепенно пред всяка къща в града се появил по един снежен човек. Оказва се обаче, че доказателства за „съществуването” на снежния човек има още от Средновековието. Най-ранният документ, в който се намира илюстрация на снежен човек е книга от 1380 година.

В литературата темата за снежния човек се прокрадва около 1590 г. – в драмата на Шекспир „Ричард Втори“. Крал Ричард казва, че би искал да е снежен крал, направен за игра, който да се разтопи на капки под слънчевите лъчи. През Викторианската епоха, снежният човек става изключително популярен символ на ваканционния сезон. Има хиляди изображения, останали от тази епоха под формата на картини, поздравителни картички и реклами.

От средата на 20-ти век тематичните коледни декорации и играчки във формата на снежен човек стават все по-обилни.

В момента един от любимите герои на децата е снежният човек Олаф от филма "Замръзналото кралство".


Интересна традиция със снежния човек има в Швейцария - Sechseläuten- Пролетният фестивал в Цюрих на който ритулано се изгаря главата на снежко и по нея се гадае каква ще е годината