Празник на Тримата влъхви

Празник на Тримата влъхви
>В проповед за Богоявление на 6 януари 2018 г. папа Франциск посъветва вярващите да не превръщат гонитбата на кариера, пари или успех в смисъл на целия си живот. Папата заяви, че хората често се справят, като имат само здраве, малко пари и малко развлечения. Той призова вярващите да помагат на бедните и да дават, без да очакват нищо в замяна.

>Франциск призова християните да се запитат: "Коя звезда сме избрали да следваме през живота си": Някои звезди може да са ярки, но не сочат пътя. Така е с успехите, парите, кариерата, почестите и удоволствията, когато те се превърнат в смисъл на живота ни, подчерта папата, предупреждавайки, че подобен път не води до мир и радост.

Добрите християни не трябва да стоят, чакайки нещата да се случат, а трябва да правят добро, без да им е поискано, заяви на Богоявленската литургия папа Франциск, цитиран от ДПА: Исус позволи да бъде намерен от тези, които го търсеха, но за да го намерим, трябва да станем и да тръгнем - не да седим, а да поемаме рискове; не да стоим, а да потеглим на път.

Ако искаме да открием Исус, трябва да преодолеем страха си от поемане на рискове, самодоволството си и мързеливия отказ да поискаме повече от живота", добави папата.

Той произнесе проповедта си по време на служба в базиликата "Св. Петър", на която присъстваха кардинали, епископи и други членове на духовенството. Той подкани събралите се да бъдат безкористни: Да правите добро, без да отчитате цената, дори без да е поискано, дори когато не печелите нищо, дори когато е неприятно: това иска Бог.

Празника на Тримата влъхви, в православието Богоявление, християнската църква отбелязва всяка година на 6 януари.

Историята на Тримата влъхви


Преданието гласи, че водени от Витлеемската звезда, трима мъдреци, наречени влъхви, се отправят към Витлеем, за да се поклонят пред новородения Исус и да му поднесат дарове.

Историята на Тримата влъхви е разказана в Новия завет - в евангелието на Матей. Влъхва означава всъщност жрец, добър магьосник, гадател. Такива били и Тримата влъхви, разпознали в новородения Исус Божия син. Водени от светла звезда, те се отправят към Витлеем, за да поднесат на Исус дарове - злато, ладан и мира. Ладан е скъпа ароматна смола, която в древността се поднасяла в знак на особено благоволение. Тримата влъхви я поднесли на Исус като дар за Бога в него. С мирото помазвали умрелите като дар за смъртния човек в Исус, а за царя в него тримата мъдреци дарили злато.
Много са интерпретациите на сказанието за Тримата влъхви. Дълго време се водят спорове за точния им брой. В крайна сметка броят на даровете, поднесени на Исус, определя и броя на влъхвите. Имената им - Каспар, Мелхиор и Балтазар - се споменават за пръв път през 6 век. Смята се, че Каспар е бил африканец, Мелхиор европеец, а Балтазар азиатец. Мощите на влъхвите били открити през 3 век. Според преданието телата им били пренесени първо в Константинопол, след това в Милано. През 1164 година Фридрих Барбароса ги пренася в Кьолн, където се намират и до днес.

katedrala koln milena

Катедралата в Кьолн по Коледа 2017


В Германия
Този ден от пет десетилетия насам в Германия е свързана традицията на т. нар.звездопевци. Стотици хиляди деца и юноши в цялата страна обикалят по домовете, пеят песни и събират дарения. Годишната акция на зведопевците е с хуманитарна цел, като средствата са предназначени за нуждаещи се деца по цял свят. Преоблечени като Тримата влъхви, звездопевците изписват на вратата на всеки дом иницали, които означават"Христос да благослови този дом".

В Испания - празник на Тримата Крале или Тримата влъхви
В Испания децата казват на тримата крале какво искат като подарък и го получават на 6 януари. Местната традиция е по-популярна от Дядо Коледа. Проучване на асоциацията испанските производители на играчки през 2015 г. установи, че 67% от децата предпочитат да получат подаръци не от Дядо Коледа, а от Тримата Царе Мелхиор, Гаспар и Балтазар.

3-wise-men

В Испания Нова година се посреща с големи, бурни празненства. Традиция е в полунощ  да се изяждат 12 зрънца грозде. Ритуалът се прави за здраве и късмет през новата година.

На 6 януари испанските деца пълнят обувките си със слама, ечемик и моркови, поставят ги пред вратата и очакват с нетърпение тримата влъхви. Според западноевропейските вярвания, влъхвите са трима мъдредци от царски произход. Евангелието разказва как Балтазар, Каспар и Мелхиор поднасят дарове на малкия Христос на Рождество, от където и идва и днешното честване на испанския празник.

В Италия - Бефана, Добрата Баба Яга
Празникът има древен произход и е свързан с тримата влъхви и старица, която носи дарове на децата. Богоявление е предшествано от езически и древноримски ритуали, в които богинята Стрениа e символ на дарение за благоденствие. Християнството го свързва със старица, отказала да придружи тримата влъхви, тръгнали да даряват Младенеца. Съжалила за това, тя раздала лакомства на децата. И така до ден днешен Бефана, както се казва на италиански или добрата Баба Яга, която също лети с метла и слага в чорапите на мало и голямо своите дарове – за послушните сладкиши, за непослушните въглища от шоколад.

befana kolelo

На този ден тя се появява по най-оригинален начин – с колело, с лодка, на мотор, на кон, с парашут или се спуска по въже от кула, среща се в превозните средства, а в селището Урбания, където е нейната къща, се провеждат различни забавни инициативи, включително изплитането на най-дългия чорап на Земята. На много места, начело с Флоренция и Форли, Бефана ще раздава на малчуганите чорапи, пълни с бонбони и шоколади, събирайки същевременно средства за пострадалите от земетресенията преди година в Южна Италия.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.