Sechseläuten


Пролетният фестивал в ЦюрихПонеделник, 19 април, труден ден след два почивни дни. За щастие децата не са на училище. Причината-

Sechseläuten или Пролетния фестивал в Цюрих,sw-1


който е официален празник само тук, но не и в други части на Швейцария. Oбикновено се празнува на третия понеделник от април. Най-главната част от събитието е парада на 26-те гилдии в понеделник следобед. Той започва от 3 и завършва в 6 часа със запалването на Boogg, koйто е 3 метрова фигура на снежен човек направена от слама и памук и зареден с експлозиви.

sw-7

Така швейцарците изпращат зимата и според това за колко време ще изгори горкичкия Boogg (неговата глава експлоадира) гадаят какво ще е лятото - хубаво или не, колко бързо ще дойде и колко ще продължи. Тази година му трябваха на снежния човек цели 12 минути да изгори, така че се надяваме на благословено лято.

sw-2Следобедът беше приятен и хиляди хора се стичаха надолу към центъра, за да заемат стратегически удобни позиции и да имат хубава гледка към бeлия, памучен човек стъпил здраво върху огромна купчина от слама. Ние малко закъсняхме и ни коства усилия, за да може да имаме що-годе хубава гледка.

Точно в 6 часа Снежко пламна, като това беше съпроводено с духова музика и хиляди ръкопляскания.

sw-5


sw-6
Името  Sechselauten означава "звънене в 6 часа". Става въпрос за биенето на канбаната, която оповестявала края на работния ден. Това е традиция останала от 16 век, когато занаятчийте са спирали да работят в 5ч. през зимата и в 6ч. през лятото.  Фестивалът е претърпял два пъти промени, но в сегашния си вид се празнува от 19 век. Празненствата започват още от петък в Линденхоф, когато официалните гости (представители на другите кантони, които се редуват всяка година) са приветствани. В събота има балове само за някои членове на гилдии, а в неделя е детския парад, който е за всички деца облечени с национални носии. Зрителите дават на членовете на гилдиите и официалните гости цветя.

Така че,  зимата свърши и казахме тържествено

"Добре дошла" на пролетта.sw-8