Светлата седмица в християнския светоглед се свързва с първите появи на възкръсналия Христос пред неговите ученици и последователи и това е времето, когато всички вярващи би трябвало да получат просветление и, разбира се, хората да бъдат посъживени с надеждата за вечния живот.

Светла седмица


През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от възкресните празнични песнопения, позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни - сряда и петък. Светлата седмица е време на духовна радост за християните.
Седмицата, която започва от днес, вторият ден на Великден, не случайно е наречена Светла. Врачанският митрополит Григорий казва: "Това за мен е седмица, в която ние духовно, пък и физически преживяваме нещо светло и нещо хубаво. В тези дни, колкото повече усилия вложи човек да види от тази празничност и колкото повече я съхрани, толкова повече ще вижда и през годината.""Тази седмица е интересна, защото според християнството седмицата е светла, но в нашата традиция това е една празна седмица. Това не е седмица, която се свързва само и единствено с възкресението, разбира се, защото не бива да се работи каквото и да е било, защото се празнува. В нашата традиция, на третия ден след Великден, хората трябва да отиват на гости, поднасяйки яйца и козунаци, задължително се играят хора, връзват се люлки, на които се люлеят моми и ергени, пеят се специални песни", каза етнологът Иглика Мишкова в интервю за БНР.

Днешният ден е разтурен, разметен понеделник, обяснява тя: "На този ден момите и ергените трябва да се събират на различни поляни, да се разделят на групи и да си търкалят червени яйца. Това се извършва с цел да се предпазят хората от градушка. Целият този период на празната седмица е наситен с различни момински обреди и обичаи, които имат предженитбена насоченост. От друга страна се извършват с цел да се предпазят от градушка, да не могат да бъдат залюбвани от змей, да е дъждовна годината, плодовита и да се раждат много деца".