Седмицата от неделята на Възкресението - Великден, до следващата неделя, която носи името „Томина” е наречена

Светла седмица


защото  е озарена от великата светлина на Христовото Възкресение, което тържествено се празнува през цялата седмица и е най-великото и славно събитие в човешката история! И Светата ни православна вяра има за основа Христовото Възкресение. Затова и всичките дни на седмицата до Томина неделя напомнят за Христовата победа над ада и смъртта.

Светли понеделник


Вторият ден от Великденските празници се нарича "Светли" понеделник. Има следния обичай в някои краища на страната - младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца. Обичаят е за предпазване от градушка и за плодородие.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

В трите празнични дни има общоселски хорà, чиято основна функция е предпазно магическа. През цялата седмица след Великден , наречена още Светла седмица, в песнопенията се прославят разпятието, страданието и смъртта на Иисус Христос, Неговото възкресение. Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава израза "Тома неверни", а денят е наречен Томина неделя.