Томина неделя

Томина неделя

„Блажени са тези, които без да видят, са повярвали”


Томина неделя е седмицата след Великден, която се свързва с първите появи на възкръсналия Христос. Българите наричат седмицата Празна или Светла седмица, понеже през нея не се работи, а се празнува.


Втория ден на Великден са нарича Разтурни и ли Разметен понеделник, по името на обичая който се изпълнява за предпазване от градушки. Момите и ергените се събират на поляна и разделени едни срещу други търкалят червени яйца помежду си.

Третият ден на Възкресение Христово се нарича Светли вторник.  На този ден се отдава почит на света Богородица.

На Светла сряда се изпълняват обреди с митично значение. В Западна България се прави Ладино хоро, което се играе от моми и ергени. Девойките се залавят в кръг, а две държат кърпи над Веригата като на три се разделят и всяка минава под кърпата. Наоколо пеят песен адресирана към последната мома, а в нея се предрича за какъв момък ще се ожени.
В Странджа на този ден се изпълнява обичая Мара Лишанка. Прави се кукла Мара Лишанка от булките омъжени праз миналата година, облечена като булка. Избира са мома лазарка, която носи куклата и всички тръгват с обредни песни към центъра на селото където провеждат разговор с куклата, като си я предават от ръка на ръка. Този обичай се изпълнява за осигуряване на дъжд и плодородие.
Мара ЛишанкаОбичаят „Мара Лишанка” се изпълнява в Светла сряда от девойки, които са лазарували.


Петък от Светлата неделя се нарича Лятна Света Петка. На този ден се посещават параклиси и лечебни места, устройват се празненства и се колят курбани.


Великденският празничен цикъл завършва с Томина неделя. На този ден празнуват Тома, Томислав, Томана, Томислава.

На първия понеделник след Томина неделя се празнува Софинден или Малък Великден и има ритуали за за предотвратяване на суша. Според народните представи този ден е „хаталия”, т. е. лош ден. Затова традицията повелява да се спазват някои забрани. Жените не перат и не трябва да сушат дрехите. Стопаните не копаят и не сеят, „за да не изсъхва храната”. Не се вари мляко, „за да не се вдига” млякото на говедата. На Софинден се изпълнява интересен стар обичай за предпазване на хора и добитъка от болестта „топалък” - да не окуцяват

Наричат този ден и „Великден на умрелите”, защото жените носят и раздават на гробището червени яйца за „Бог да прости”.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.