Възкресение Христово

Възкресение Христово
 - Христос Воскресе!- Воистина Воскресе...Великден символизира и възкръсването на природата за нов живот


Възкресение Христово, Великден, е денят, в който християните празнуват възкресението на Божия син Исус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

pisani egg

Преданието за първото великденско яйце разказва, че Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, кокошето яйце, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Обредните хлябове за празника се украсяват с различни шарки, изваяни от тесто, като повечето изображения имат символично значение. Приготвят се по няколко обредни хляба - един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

Народната традиция повелява деца и възрастни да се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще се окаже най-здраво. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже "борец", ще бъде най-здрав през годината.


velikden Fani Rivingtonколаж Fani Rivington 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.