Велика събота

Велика събота
Велика Събота - денят, предшестващ Великден и който църквата прославя като най-благословеният. С него се отбелязва края на Страстната седмица и Великия пост, когато вярващите проследяват стъпка по стъпка кървавия път на Спасителя от тържественото му влизане в Йерусалим до Голгота.

На този ден православният свят ликува и очаква радостната новина за Христовото Възкресение. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над Дявола и смъртта.

Очаква ни един необичаен Великден
Тази година е различно. Заради пандемията от коронавируса, едно бедствие, което променя света. Време в което ни е нужно вяра!
Точно в полунощ от площад „Александър Невски“ в столицата патриарх Неофит трикратно ще възвести Възкресението на Спасителя. Празничното богослужение ще бъде излъчено в националните медии.

Въпреки извънредното положение, което продължава до 13 май, православните храмове в България са отворени както през Страстната седмица, така и навръх Великден. Службите трябва да се провеждат при спазване на строги мерки за сигурност и недопускане на струпването на много хора на едно място.

Православната църква чества

Велика събота


последният ден от Страстната седмица, денят преди Великден.

На този ден  жените отиват на гробищата, преливат и прекадяват, раздават червени яйца и козунак за душите на мъртвите. Традиция е в  събота да се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража.Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден. В Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.

На Велика събота се води пасхалната служба за Възкресение Христово - Великден. В 24.00 часа се възвестява Христовото Възкресение с думите

"Христос Воскресе"


Събралите се миряни ще  отговорят с

"Во истина Воскресе"


След това ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа.

Снимка Петя Тодорова Мод

Ползван архив на Бнр

4 Коментара

Петя Тодорова Мод Отговори

Благодаря ,че сте оценили снимката ми!

Milena Dineva Отговори

blagodarq za hybavata snimka!

Bobby Veltchev

Radvam Vi se,4e zapazvate tradiciite,da ima6e i nqkoi da se pogriji za du6ata na maika mi i za blizkite mi.Moje6e da stopli sarceto mi.Moqta jena ne se s6ta i ne jelae da pravi tezi ne6ta.

Detelinka Yoncheva Отговори

БЛАГОДАРЯ!

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.