Днес е арифе, денят в който раздаваме на близки и съседи малки питки/колачи или мекици с халва, което се прави от препечено брашно, сироп и орехи. Трябва да се раздаде най- малко на 7 семейства, ако няма халва/защото е трудоемка работа/ отгоре на питката/колача или мекицата се слага локум или бонбон, защото байрама също се нарича и Шекер/захар/ байрам.

baj-1

Рано сутрин на байрама мъжете, младежите и децата ходят на молитва и след като се приберат започва празника с целуване ръка на най-възрастния член на семейството и след това на останалите по възраст, за да се поиска прошка от тях. На деца, които целуват ръка се дават сладки и парички. След това се обикалят близки и познати. Навсякъде черпят със сладки и чай, специално направен за байрама, който е много сладък, с наситен червен цвят. Към този чай се прибавя каранфил, който му придава неповторим аромат.

arife

Специално меню за байрама няма, но се правят баклави, пилешко или кюфтета, баница, която се поднася с халва, млечна супа/кус-кус, мляко и пилeшки бульон, подправка клонче чубрица/. На байрама се посещава гробището, където се обхождат гробовете на близките и се четат молитви и се оставят сладки.

Преди байрама се дава фитре/пари на някой, който е беден/. Празника продължава 3 дни.

Не трябва да се простира пране, защото душите на мъртвите обикалят около дома. Не трябва да се спи на обяд и да се работи по байрама. Всички, които са сърдити един на друг трябва да се сдобрят, като по младите целунат ръка на по възрастните. Алкохол не трябва да се употребява.

автор Nevinn Ismet