Архангелова Задушница

Архангелова Задушница
Архангелова Задушница  – известна е още с имената Мъжка Задушница, Рангелова Задушница, Хрангеловото одуше. Тя е една от трите най-големи Задушници през годината, наречени Велики Задушници.

Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден. През 2017 г. на 4 ноември. Тя е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

По традиция на Задушница се посещават гробовете на нашите близки. Почистват се, прекадяват се с тамян и украсяват с цветя. Най-възрастната жена прелива гроба с червено вино. Върху гроба на починалите се пали свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

svesht molitva 1

На Архангелова Задушница се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати.

Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида, която се отбелязва като Задушница. На Архангелова Задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.