Какво ще е времето през пролетта?


След смяната на часовото време в края на март, денят става по-дълъг. И на всички ни се иска да е топло, слънчево, цветно. Пролетта е някъде съвсем наблизо, скоро всичко ще е в цвят и зелено. В началото на април са големите празници – Цветница, Великден, затова ни се иска времето да е хубаво. Но като погледнем навън виждаме очакване за дъжд, няма слънце, а очакванията от топящия сняг са за преливания на реките. Затова е полезно да видим каква е прогнозата на синоптиците за пролетта на 2015 г. това е сезонната прогноза  на Симеон Матев, дежурен синоптик в ТV-МЕT, направена за в. „Труд“

Сняг ще вали на Цветница, а пролетта идва с нови опасни порои и дни с крайни температури. Това означава, че когато ще е хладно, ще е много хладно, а когато се очаква да е топло, ще е доста топло. Истинското лято пък ще започне след 15 юли.
За последните три дни на март се очаква подобрение на времето. Новата седмица ще започне със слънце, но още в понеделник следобед ще стане облачно, а в нощта срещу вторник ще превали.
Средните минимални температури за април са между 4 и 9 градуса, а средните максимални - между 15 и 20 градуса. Очаква се през април градусите да са около тези норми, но валежите ще са над обичайните количества до 70 л/кв.м.
„Април ще започне с променливо време, като до 7 април ще е по-хладно. Дъждовете ще са по-чести, затова и сумарното им количество ще е голямо. Ще е ветровито, а между 5 и 7 април може да превали сняг не само в планините, но и в по-ниските части на страната” с  други думи, времето ще напомня повече на зима, отколкото на пролет.

По Великден ще вали дъжд, така че няма да се сбъднат желанията за четири хубави дни.

prolet park

Между 20 и 30 април времето ще е малко по-стабилно и с повече слънчеви часове, но ще вали дъжд. А на 25, 26 и 27 април ще има и гръмотевични бури, които обаче са характерни за края на месеца. „Прогнозата ни е най-ниските температури през април да са между минус 3 и плюс 2 градуса, а най-високите между 23 и 28 градуса”, каза още дежурният синоптик.

Средните минимални температури за май са между 9 и 14 градуса, а максималните - до 25 градуса. Очаква се градусите да се движат в тези интервали, но не и в Западна България, където ще е по-хладно. И пак ни чакат дъждове над нормата, т.е. ще паднат още порои.

„Юни ще е като май, но валежите ще са с една идея повече. Най-вероятно това ще се наблюдава в централните и западните райони на страната”, каза още Симеон Матев. Градусите в долния диапазон ще са между 12 и 17, а максималните - между 22 и 27 градуса. Поне при температурите не се очакват аномалии.

Юли ще е идеален за море и почивка, но след втората си половина. Тогава времето ще е по-стабилно.