Какво ще бъде времето през юни? Месецът през който започва лятото, времето когато започва сезона на летните отпуски и мечтата за поне 2-3 вечери край морския бряг?


Очакванията са за един по-хладен и по-дъждовен юни.


Още в първите дни температурите ще се понижат и ще слязат под средните.


Юни идва с неустойчиво време през първото и второто десетдневие и температури около и под обичайните. Това съвсем не значи обаче, че няма да има и горещини – до 30 и 35 градуса. В най-хладните часове температурите ще паднат до  7-12 градуса. Средната месечна температура е 20-22.


Очакват се чести превалявания и гръмотевични бури, а в отделни дни – интензивни валежи и градушки.


Месечната сума на валежите като цяло ще бъде над нормата от 60-90 литра на кв. метър в равнините, но ще са неравномерно разпределени. Нормата за Черноморието и долината на р. Струма е между 40 и 60 л/кв.м, в планините - 90 до 140 л/кв.м.


След 15 юни ще започне отново да се затопля. През третото десетдневие ще има повече слънце и по-малко дъжд. Температурите ще се повишат още и вече ще са близки до обичайните за юни.  peperuda cvete 1


Астрономическото лято настъпва на 21 юни в 1, 34 ч. – тогава е лятното слънцестоене. Тогава е и най-дългият ден в годината  - 15,19 ч.