Времето през юни

Времето през юни

Времето през юни 2017


Днес, предпоследният ден на месец май, времето е лято, ден подарък, след дъжд, сивота и студ, който имахме в края на май.

На първи юни пускаме лятото“ заяви климатологът доц. Георги Рачев в ефира на NOVA. "". Иначе изпратихме един типичен май месец с характерните за него променливи температури и повече дъжд.

Затоплянето ще започне в понеделник, а във вторник и в сряда то ще е сериозно и температурите ще достигнат дори 30 градуса, обясни той.
В четвъртък, 1 юни, температурите ще достигнат 28 градуса, дори и в София. Това означава, че на други места в страната температурите ще са около 30 градуса, а има голяма възможност и да надвишат. Времето ще бъде слънчево и топло за Деня на детето.

До 10 юни времето ще остане сравнително динамично, ще има валежи, но няма да е толкова хладно, както беше през май месец, ще бъде типично лято.

Сутрешните температури в първата половина на юни вече няма да бъдат както сега - между 10 и 15 градуса, а твърдо ще бъдат над 13-15 градуса в равнинните райони.

Втората половина на юни се очаква да бъде и по-топла, дори и по-суха от нормалното, сочи средносрочната прогноза. Не е изключено да има кратка лятна буря и дъжд, но като цяло се очаква слънчево и хубаво време.

neven peperuda pix

Прогноза за времето през юни на НИМХ-БАН


Очаква се през юни средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - около 23, за високите полета - между 17 и 19 градуса, а за планините - между 3 и 12.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9 и 14, а най-високите – 30-35 градуса


Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от страната. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките.

Месецът ще започне с топло време и максимални температури между 28 и 33 градуса. Ще бъде предимно слънчево, в следобедните часове ще има временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Източна България и планинските райони, ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.

На 2 и 3 юни от север ще проникне хладен въздух и температурите ще се понижат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните за периода. През повечето дни от периода въздушната маса над страната ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична дейност и градушки. В отделни дни се очакват интензивни валежи. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и преваляванията ще бъдат на по-малко места.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще се задържат около нормалните, повишение се очаква през последните дни от десетдневието, когато на места максималните температури ще достигнат до 35 градуса. През периода 12-15 юни има вероятност за по-значителни валежи и гръмотевични бури. Повече слънчеви часове и на по-малко места ще са преваляванията през втората половина от десетдневието.

През първите дни от третото десетдневие температурите относително ще се понижат. Отново ще се създадат условия за превалявания и гръмотевична дейност. Относително по-стабилно с повече слънчеви часове ще е времето през последните дни от десетдневието, когато и температурите ще се повишат.

summer pix 1

През 2017 г. а астрономическото Лято (лятното слънцестоене) за Северното полукълбо настъпва на 21 юни в 7:24ч. 
Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 ч. и 19 мин. 


По думите на климатолога доц. Рачев лятото в Европа се очаква да е стандартно. За България с нормални температури.

Юниюли и август с температури от порядъка на 20 - 23 градуса, с нормални валежи и тенденция по Черноморието дъждовете да бъдат по-малко, а в Западна България - повече.

summer plodove pix

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.