Времето през февруари


Февруари е най-краткия месец. 28 дена е Малък Сечко, може да има сняг, слънце, а след това идва март и пролетта. Какво ще бъде времето през февруари? Започна със сняг в планините обилен сняг.

Температурите през февруари ще варират от минус 10 до плюс 20 градуса. Валежи ще бъдат над нормата, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета ще бъде от минус 1 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 1 и 5 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 4 градуса.

Средната месечна сума на валежите през февруари в равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и Странджа от 70 до 100 литра на квадратен метър.

Обичайно за месеца, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.

В началото на месеца ще бъде сравнително топло, особено в Източна България, където ще продължи да духа силен югозападен вятър и ще се пренасят топли въздушни маси.

Облачността ще е по-често значителна. Ще има и чести превалявания, в югоизточните райони от дъжд, в Западна и Северна България ще се редуват дъжд и сняг.

През втората половина на десетдневието температурите вече ще са близки до обичайните. Остават условията за чести валежи, предимно слаби и предимно от сняг.

През второто десетдневие на февруари ще настъпи постепенно повишение на температурите. Ще бъде и по-променливо, ще има и дни със спокойно и слънчево време.

Повишена вероятност за валежи ще има около 12 февруари, около 15 и към 18-19 февруари. Тези дни ще са последвани и от краткотрайни застудявания. В първия от тези периоди ще вали предимно сняг, а при последния – ще има и дъжд, и сняг.

И през третото десетдневие на февруари по-голяма е вероятността през повечето дни да бъде сравнително топло. През първата половина е възможно да има превалявания, но тенденцията е валежите да намалеят.

osogovo 1

Народни вярвания за времето през февруари

  • През февруари ако има гръмотевици, годината е дъждовна, с чести градушки.

  • Ако има скреж по дърветата през февруари, посевите ще са добри през годината.

  • Вали ли сняг през първата седмица на февруари, годината ще е плодородна.

  • На Трифонов ден, ако времето е добро и ясно, лятото ще е хубаво.

  • Ако завали сняг на Трифонов ден отрано, лятото ще е дъждовно в началото си, а ако е сух студ, сухо ще е и лятото в началото си.