Лято 2014


Лятното слънцестоене в Северното полукълбо настъпва в 10:51 часа по Гринуич, в


България астрономическото лято ще настъпи в 13,51 часа на 21 юни 2014 г.


Това  е най-дългият ден в годината с продължителност от 15 часа и 19 минути. Слънцето ще изгрее в 5.49 часа, а ще залезе - в 21.08 часа.


Слънцестоене се нарича времето, когато Слънцето пресича най-отдалечените точки на небесния екватор. Видимият път на Слънцето по небесната сфера се нарича - еклиптика дължината на еклиптиката е 360°, земната годината има ~365 дни - т.е. Слънцето се движи по еклиптиката с около 1° на ден. Точките, където еклиптиката пресича небесния екватор правят денят и нощта да са еднакво дълги - тези слънцестоения се наричат равноденствия. Има лятно и зимно слънцестоене - т.е. най-дългата или най-краткия ден. В северното полукълбо настъпва зимното слънцестоене на 21 декември или 22 декември и тогава там е най-краткият ден (и най-дългата нощ), а лятото - 20 или 21 юни и тогава там е най-дългият ден (и най-краткия нощ). В южното полукълбо по тези дати са, съответно, лятно и зимно слънцестоене. В умерените географски ширини - до лятното слънце стоене Слънцето непрекъснато расте - т.е. изкачва се над хоризонта, на този ден - то спира и променя своята посока, започва да се спуска докато настъпи зимното слънцестоене, когато пак спира.

В началото на лятото е Еньовден  - празник на лятното слънцестояне, винаги на 24 юни, в начало на лятото, ден за бране на билки и ритуали, а църквата почита празника Рождение на Св. Йоан Кръстител

more gr 2

ей това е мечта за почивка на море - каравана, колело, лодка и море само за теб


Дългосрочна прогноза времето на Лято 2014 г.


Юни 2014 г. Прогнозата за юни  е за топло време. Температурите се очакват да се движат между 27-29 градуса.


Юли 2014 г.  Традиционно за България, месец юли е най-топлият  като максималните средно месечните температури се очаква да бъдат в рамките на 30– 37 градуса, а най-ниските стойности може да достигнат 15-17 градуса.


Август 2014 г. Дългосрочната прогноза за месец август е за горещо време. Очаква се слънчево време през  първата седмица на месец август. Температурите ще достигат до 35-38 градуса.

Какви ще бъдат валежите? Очакваните валежите за юли 2014 г. ще бъдат в рамките на обичайно за този период на годината.  Очакват се  леки  летни бури. Прогнозата е за леко застудяване през третата седмица на месеца. Валежите през месец август 2014 ще са повече  през  третата седмица от месеца.

oliander