Какво време ни очаква през лятото?

Какво време ни очаква през лятото?
Какво ще бъде времето през лятото? Това е въпрос на който ни се иска да знаем отговора за да може да планираме по-добре плановете си за лятната почивка.

Има две големи прогнози за лятото у нас, които се очакват за юли и август, а юни си отива с нормално топло време, дори и с малко по-топло време от нормалното и с нормални валежи. Това каза в интервю за БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев - преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За юли и август се очертават две много големи прогнози, които съществено се различават, уточни доц. Рачев. Той отбеляза, че първата прогноза е на Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата /NOAA/ и на НАСА, които твърдят, че лятото в България, и по специално на Балканския полуостров и Европа, ще бъде нормално, без съществена жега и с нормални валежи. В тази прогноза, дори се промъкват и температури с няколко десети по-ниски от нормалното, но това се отнася за цялото лято, а не за някой отделен ден или час от месеца, обясни климатологът.

Втората прогноза е на Европейския метеорологичен център, която твърди и към която и аз повече се придържам, е, че лятото ще бъде нормално топло и малко по-топло от нормалното, каза доц. Рачев. По думите му това означава, че тези средни температури, които за голямата част от България, са между 22 и 24 градуса, а в някои райони и 25 градуса средно, ще бъдат постигнати и отделно "вътре в това нормално лято се очаква да има и периоди на доста по-топло време". Това са т. нар. горещи вълни, които са естествени и се наблюдават през всяко лято у нас. Те продължават три-четири или пет дни, през които температурите са по-високи от обичайните. Максималните температури в тези периоди през деня достигат до 35 градуса, а на места надминават и 35 градуса, обясни доц. Рачев.

sunflower pix 3

Според климатолога, една такава гореща вълна предстои у нас в началото на астрономическото лято, събота и неделя, а вероятно и в понеделник – 24-26 юни. През тези три дни на много места в България - или в 75 процента от територията на страната в равнинната и низинната част, температурите ще бъдат над 35 градуса и "нищо чудно да бъдат отбелязани и някои температури от 37-38 градуса", прогнозира климатологът. Тези температури обаче са типични за климата на България, който е "изключително приятен и хубав", коментира доц. Рачев. Той даде пример с Португалия, в която вече от седмица горят горски пожари и 64 души са загинали, а в Испания - в Кордоба и Севиля, вече осми ден максималните температури са над 40-41 градуса.

Какъв в климатично отношение се очертава юни?

До този момент юни е нормално топъл месец и дори е малко по-топъл от климатичната норма, въпреки че през изминалите почивни дни температурите бяха доста далече от тези 22-23 градуса, които са средната месечна температура, каза доц. Рачев. Той отбеляза, че това е напълно нормално заради климата на България и тези дни, наречени възврат на студ, се наблюдават средно на две или три години и в това няма никакъв апокалипсис, няма нищо ненормално и неестествено. Климатологът припомни, че през лятото на 2013 г. и 2014 г. отново през юни имаше периоди от два-три дни, през които температурите бяха много по-ниски от нормалните.

На 21 юни в 7.24 часа навлязохме в астрономическото лято, а в климатичното лято сме отдавна - още от 1 юни, тъй като от климатична гледна точка лятото е през юни, юли и август, каза доц. Георги Рачев. Той обясни, че има и още едно "лято" - то се нарича "метеорологично лято", и започва, след като средните денонощни температури се задържат над 15 градуса. От "тези три вида лета" в повечето случаи хората са запознати с метеорологичното и с климатичното лято, отбеляза ученият.

21 юни беше най-дългият ден, който продължи 15 часа и 20 минути. След това денят бавно започва да намалява и на 21 септември денят и нощта ще са по 12 часа. Тогава е и есенното равноденствие, обясни преподавателят по климатология в СУ.

summer sea pix

Какви са очакванията за юли и август?

У нас през юли и август ще има "вълни на топло време и има вероятност за максимални температури, които да надвишават 38 градуса, дори да достигнат и до 40 градуса", прогнозира климатологът.

По думите му това не е нещо феноменално, тъй като абсолютната максимална температура за повечето градове в България е между 43 и 45 градуса. Това са температури, които са се случвали и то не преди 50 или 100 години, а в последните 20 години, отбеляза доц. Рачев. Според него по-малка е вероятността за периоди от един-два дни, в които така да се каже възврат на студ или максималните температури да паднат под 20 градуса за лятото.

summer fruit pix

Септември у нас в две-три от пет години е перфектен по отношение на температурите и на добрите възможности за почивка на българското Черно море, каза доц. Георги Рачев. Той добави, че рядко - веднъж на пет години, септември е по-хладен и по дъждовен в България.

Дългосрочните прогнози засега предвиждат септември да е топъл и да е чудесен за море в България. Това време е особено подходящо за хората, които не трябва да се излагат на високи температури. През септември почиващите отиват късно на плаж - към 10.00 ч. - 10.30 часа, и може да се излагат на слънце до 15.00 ч. - 15.30 часа, тъй ги няма убийствените температури от юли и август, отбеляза климатологът.

Той обясни, че през септември слънцето е ниско над хоризонта и за всички хора с високо кръвно налягане и със сърдечно-съдови проблеми, това е най-хубавият период в годината, препоръчителен им за почивка на море. Морската вода по това време е много топла и често пъти през септември водата в морето е около 23-25 градуса, каза доц. Рачев.

Летните валежи имат "петнист характер" и са трудни за прогнозиране

Валежите през лятото са различни от дъждовете през студеното полугодие и имат т. нар. петнист характер, каза климатологът. Той се характеризира с това, че например в едно село може да падне голямо количество дъжд, а в друго село - до него, може да няма и "капка дъжд". Затова много трудна е прогнозата през лятото на валежите от днес за утре, а още по-трудна е сезонната прогноза за дъжд, обясни доц. Рачев.

Той съобщи, че американските метеоролози прогнозират малко повече валежи за България през лятото и това означава количество, което за юли в равнинните райони е между 40 и 50 литра на квадратен метър, а за август - по-малко. В климатично отношение август и септември са месеците с възможно най-малко валежи у нас.

Въпреки това се очакват валежи между 30 и 40 литра на квадратен метър, като в редица райони те ще бъдат и по-малко. Американските метеоролози очакват малко повече валежи у нас, но само с десетина литра повече, уточни проф. Георги Рачев.

По думите му Европейският метеорологичен център предвижда нормални валежи през лятото у нас, а през август - дори по-малко от нормалното. Това са двата големи сценария за развитието на лятото в България, но се очаква то да е изключително добро и за туризма, и за селското стопанство, коментира климатологът.

"Не трябва да забравяме обаче, че малка България произвежда над 10 милиона тона зърно и е един от основните износители на зърно - на хлебна пшеница и на слънчоглед", каза доц. Рачев.

Неговата обобщаваща прогноза е, че ни "очаква прекрасно лято - топло и с нормални валежи".

Източник: БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.