Времето през септември

Времето през септември

Времето през септември 2018


когато лятото среща есента


Лятото изтече отново и идва септември - един месец с много топли дни, изобилие от плодове и зеленчуци от градината, Но и малко тъжно когато птиците отлитат на юг.

Септември е време  и с много празнични дни, когато може да планираме пътуване, време сред природата и най-вече добре прекарано с близките хора.
Септември идва с допълнителни почивни дни – 6-ти и 22-ри. И тъй като 22-ри е събота, почивен ден ще бъде понеделник, 24-ти. Това е прекрасна възможност с още ден-два отпуск да организираме поне още една кратка почивка, преди лятото да си е отишло.
Да видим каква е прогнозата за времето за да планираме по-добре (и пътуванията и правеното на консервите вкл)


Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 28 и 33 градуса, а най-ниските - между 3 и 8 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне с предимно слънчево време и с максимални температури между 28 и 33 градуса. Промяна ще настъпи към 4 септември и през втората половина от десетдневието времето ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени с гръмотевици. Температурите постепенно ще се понижат и ще са близки до обичайните за периода.

През повечето дни и от второто десетдневие се очаква променливо време, с температури около нормата. Превалявания ще има около 11, 15 и към 18 септември. През последните дни от десетдневието температурите ще се понижат и при изясняване в края на периода по високите полета се очакват и първите слани.

През третото десетдневие на месеца температурите ще бъдат близки и по-ниски от обичайните. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения и за валежи има около 22, 25 септември и в края на месеца.

grozde pix


Климатичната справка: през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. Измервани са изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Астрономическа справка: в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 10 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 22 минути, и залязва в 19 часа и 10 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 48 минути.

Фази на луната през септември:
3 септември - последна четвърт
9 септември - новолуние
17 септември - първа четвърт
25 септември - пълнолуние.


На 23 септември в 4 часа и 54 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен


Любопитно: Името на септември произлиза от латинската дума за седем – septem, тъй като е седмият месец според римския календар, който започва през март. С въвеждането на Юлианския календар за начало на годината се определя датата 1 януари и септември става девети месец. Древните гърци са наричали септември Boedromion. Старото славянско име на септември е било руен („жълточервен“), тъй като през този месец пожълтяват тревата и листата на дърветата. Прабългарите наричали този месец Девем.


Септември е и начало. На учебната година за децата. И на толкова много възможности за всеки от нас

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.