Времето през август: Време за море! И за планина


Август настъпва с много високи температури. Време подходящо за море и за планина.  На 1 август е обявен жълт код за високи температури до 38 градуса. Във вторник обаче се очакват валежи и гръмотевици в цяла Западна и Централна България в следобедните часове. В сряда захлаждането ще се почувства навсякъде с понижение на максималните температури до 28-32 градуса.

Условия за бури и градушки ще има в северните райони, по Черноморието - гръмотевици.
"В четвъртък сутринта може пак да превали, температурите няма да минават 30 градуса", прогнозира синоптикъм Петър Янков пред „24 часа“. По морето облаците ще се разкъсват и от петък започва нов период на жеги без дъжд. В неделя ще е до 39 градуса.

Почиващите на морето трябва да внимават от вторник, 9 август, когато вълнението ще започне да се усилва, най-вече на юг. В сряда ще е бурно навсякъде, към четвъртък-петък ще се успокои, но тогава има условия за поява на опасното мъртво вълнение, предупреди синоптикът. Около 5-8 август винаги има циркулация, напомни той.

В края на този период временно захлаждане и превалявания ще има отново в Северна България. А между 10 и 13 август сутрин по морето ще има по-ниски облаци и мъгли, които обаче бързо ще се вдигат.

Времето през втората половина на август


Втората половина на месеца отново ще е суха и с високи температури. В средата на август ни очаква сравнително хубаво време с повишаващи се температури. В края на седмицата и началото на следващата се очаква времето да бъде горещо - типично лятно - с температури до 35-37 градуса.


Топло ще остане и във вторник и сряда. В четвъртък обаче се очаква да завали, главно в Западна, Северозападна, Северна България. Ще има превалявания в следобедните часове и в планинските райони. Дъждовно над почти цялата страна ще остане и в петък.

В събота и неделя времето ще се стабилизира, ще бъде топло, в следобедните часове - горещо, като градусите отново ще скочат до 32-34. Високи ще са температурите и в неделя и понеделник.

Още в понеделник, 22.08.,  вечерта обаче се очаква нахлуване на по-хладен въздух от запад-северозапад. Вятърът ще се усили, отново ще започнат и валежи на много места от запад на изток.

След това времето отново постепенно ще се стабилизира и до края на август ще остане приятно топло. Дневните температури в следобедните часове се очаква да надвишават 30 градуса.

По-дългосрочните прогнози сочат, че и септември ще става за късна почивка. Динамично ще е между 5-и и 8-и, когато неприятно атмосферно смущение ще обърне времето и по Северното Черноморие рязко ще се понижи температурата, а на юг ще остане подходящо за почивка. След това обаче се чака сух и по-топъл септември за любителите на пустите плажове.

stara planina cvetya

Стара планина, средата на август


В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6,18 ч. и залязва в 20,46 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 28 минути.

В края на месеца Слънцето изгрява в 6,50 ч. и залязва в 20,02 ч. Продължителността на деня е 13 часа и 12 минути.

Ако сравните часовете за изгряване на слънцето в началото и края на август и видите разликата ще ви се иска да кажете „Лято, спри!“ денят става видимо по-къс. Пожелаваме ви един слънчев месец с много красиви моменти и преживявания.