Времето през август: Идеално за море! И за планина!


Изпратихме юли с рекордни горещини, като последните 2 дена имаше дъждове. Август идва с топло време и с планове за почивка и повече време прекарано сред природата. Очаква се времето да бъде по-топло и сухо от обичайното, има голяма вероятност и за температурни рекорди на някои места в страната, според месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.

Август на морето

Средната месечна температура  ще е около 34 градуса, а метеорологичната обстановка  ще е много благоприятна за любителите на морето. Температурата на водата ще достига до 28-30 градуса. Като цяло, температурите по Черноморието ще се движат от 27  до 33 градуса, а преваляванията от дъжд от морето ще бъдат редки и краткотрайни. По-голяма вероятност за валежи по Черноморието има към края на третото десетдневие.

izgrev gr 1

Август на планина

Месецът ще е идеален и за любителите на планината.  В планинските курорти времето ще бъде подходящо за туризъм, но не забравяйте, че в планината винаги има по-голяма вероятност от локални бури с валежи, затова носете дъждобрани и резервни стопли дрехи. Средно-месечните температури в някои от популярните ни планински курорти ще бъдат: Пампорово - 26 градуса, Банско - 27 градуса, Боровец - 28 градуса.

Къде ще има температурни рекорди

Във вътрешността на страната  температурите ще варират в рамките на 21-34 градуса, като в Дунавската равнина се очаква да бъдат счупени някои от температурните рекорди за август. Ще бъде сухо, като месечните валежи ще бъдат под средните си норми.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6,18 ч. и залязва в 20,46 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 28 минути.

В края на месеца Слънцето изгрява в 6,50 ч. и залязва в 20,02 ч. Продължителността на деня е 13 часа и 12 минути.

Ако сравните часовете за изгряване на слънцето в началото и края на август и видите разликата ще ви се иска да кажете „Лято, спри!“ денят става видимо по-къс. Пожелаваме ви един слънчев месец с много красиви моменти и преживявания.