Псориазис

Псориазис

Кампания за болестта псориазис в над 20 болници в цялата страна, безплатни прегледи в София и Пловдив


София, Военно-медицинска болница, 30 - 31 октомври - ВМА на ет. 2, кабинет 218. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 92 26 181 ( 9:00 - 18:00 часа) и 02/ 92 25 002 ден, от ( 9:00 - 14:00 часа).

Пловдив, Център за кожно-венерически заболявания,  от 30 октомври до 3 ноември.  Необходимо е предварително записванена тел. 032/60 65 21.

От заболяването псориазис страдат 3% от населението на света, предимно от бялата раса. В България болните са над 280 000.

Според данни на Световната здравна организация разпространението на псориазис се увеличава. Болестта може да се развие във всяка възраст, но засяга най-често млади хора между 18 и 35 години. Причината е неясна, но в последно време основна роля за появата му се приписва на имунната система и гените.psoriasis webmed

Световен ден за борба с псориазис - 29 октомври


Над 1200 души са прегледани в кампаниите за безплатни профилактични прегледи за различни заболявания, организирани от Клиниката по дерматология на ВМА през миналата година, съобщи за БНР началникът на клиниката д-р Весел Кантарджиев.
"Псориазисът е системно заболяване, което освен кожата засяга ставите, жлезите в вътрешна секреция. Голяма част от пациентите имат псориатичен артрит, който, ако е не лекуван, води до загуба на движение или цяла става, водещи до изкривявания, които за съжаление са необратими. Пациентите с псориазис имат с 60% по-висок риск за развитие на захарен диабет и около 50%-60% по-висок риск за сърдечно-съдови инциденти", посочи д-р Кантарджиев.

Заболяването има различни форми - от 2-3 петна по кожата на тялото, до засягане на цялата кожна повърхност. Най-тежките форми застрашават живота на пациента. В повечето случаи има кожна изява.

psoriasis webmed 2Подходът е изцяло индивидуален


Лечението зависи от процента на кожна и вътрешна изява, полът и придружаващи заболявания. По-леките форми се лекуват с локална терапия:
"Военномедицинска академия разполага с професионални машини за фототерапия от последно поколение, които са първа линия на терапия, било то комбинирани с локални средства .или не. По-тежките случаи подлежат на системна терапия - с различни медикаменти. Най-тежките случаи от няколко години, благодарение на НЗОК, подлежат на терапия с най-модерните средства за лечение на псориазис в момента в световен мащаб", посочи специалистът.
psoriasis webmed 4
Псориазисът не е заразно заболяване

"Псориазисът е мултифакторно заболяване с генетично унаследяване. Проявата зависи от различни фактори - различни заболявания, прием на медикаменти, бактериални или вирусни инфекции. Все още не е изяснен механизмът, по който това се случва. Стресът е първопричината за поява на псориазис", посочи д-р Кантарджиев. Той добави, че е доказана и наследствената обремененост - ако единият от родителите има псориазис, рискът да се развие при детето е с 30-40 % по-висок.

Photos: 10 Psoriasis Triggers Slideshow https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-triggers

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.