Здравето на природата е твоето здраве

Здравето на природата е твоето здраве

Засадиха 25 сребролистни липи в Борисовата градина преди Месеца за борба с рака на белия дроб


В Борисовата градина, в една от страничните алеи между детската площадка със слончето в посока езерото с лилиите бяха засадени 25 сребролистни липи. Инициативата е по повод предстоящия Месеца за борба с рака на белия дроб – ноември, която преминава под надслов „Здравето на природата е твоето здраве“. Нейната основна цел е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като рисков фактор за развитие на белодробен карцином и необходимостта от опазване на зелените системи на градовете.

Фактите: Около 3 800 българи всяка година се диагностицират с рак на белия дроб, сочат данните на Националния раков регистър.

Заболяването е на първо място по смъртност от онкологичните болести при мъжете и на пето място при жените, каза доктор Борислав Димитров - управител на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София в интервю за БНР. В България смъртността от болестта е по-висока от средната за ЕС.

Над 70 на сто от болните у нас отиват в трети и четвърти стадий на заболяването и много малко от тях живеят пет години. Пушенето е основен фактор,  но: “Около 44% от заболелите са непушачи. Така че трябва да насочим усилията си и върху другите фактори, които влияят върху развитието на болестта“.

Д-р Димитров подчерта, че тютюнопушенето е основен фактор за възникване на тази зловеща диагноза, но значение има и чистотата на въздуха, който дишаме.

Пушачите трябва да ходят редовно на профилактични прегледи. Най-честите симптоми са суха кашлица, затруднения в дишането, както и обща отпадналост. 

Над 2 милиона души годишно се диагностицират с болестта, но повече от милион и 800 хиляди умират. От всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените.

 

Д-р Веселин Милев – председател на здравната комисия в СОС, припомни, че Столичната община в момента изпълнява 4 скринингови програми с цел превенцията на онкологичните заболявания – за гърдата, простатата, белите дробове и щитовидната жлеза.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.