Следродилна депресия

Следродилна депресия
Много нови бащи страдат от следродилна депресия, но повечето от случаите не се регистрират и засегнатите не получават помощ, предупреждават експерти. Един на всеки 10 нови бащи става жертва на депресията. Въпреки че новите майки страдат по-често от това заболяване, при мъжете - липсата на сън, новите отговорности или подкрепянето на съпруга със следродилна депресия, също могат да причинят депресия.

Следродилна депресия мъчи и мъжете


Медицинският университет на Източна Вирджиния базира данните си въз основа на резултатите от наблюдението на 28 004 родители от 16 различни страни, сред които Великобритания и Съединените щати. Учените са открили, че новите бащи най-често са най-щастливи през първите седмици след раждането на бебетата им, а депресията се появява след три до шест месеца. В този период засегнати са от 10 до 25 процента от бащите. Обикновено депресията е споделена - мъжете страдат най-често, ако и партньорите им имат следродилна депресия.

Доктор Джеймс Полсън твърди, че "депресията у един от родителите, трябва да насочи бързо вниманието на лекарите и към другия родител". "Също така превенцията и лечението на депресията трябва да бъдат насочени към двойката и семейството като цяло, а не към отделния индивид."

Бриджит О'Конъл от Фондацията за психическо здраве "Майнд" отбелязва: "Да станеш родител е едно от най-големите предизвикателства и за мъжете и за жените. Все още обаче знаем много малко за начина, по който това се отразява върху психиката и колко хора биха изпитали следродилни психически здравословни проблеми. Новите родители се изправят едновременно срещу недоспиването, промени в начина на живот, промени във взаимоотношенията и нови отговорности и ние не винаги помним, че това се отнася както за жените, така и за мъжете".

Ели Лий, лектор по социална политика в Университета Кент обаче смята, че е важно да не се прибягва до медикаментозно лечение на тези нормални емоции. Според нея е важно случаите да се диагностицират и сериозната депресия да се лекува, но без да се стига до излишна прекомерна употреба на медикаменти. "Все пак мъжете не са били бременни, не са имали бушуващи хормони и не са раждали", казва Лий и допълва, че модерните бащи днес са подложени на друг стрес - не е достатъчно само да осигуряват прехраната, ами трябва да бъдат ангажирани и да участват във всичко. От тях се очаква да се въздържат от алкохол, да присъстват на всички прегледи и да "почувстват болките" на раждането. "А това може да бъде много стресиращо изживяване", смята Ели Лий от Университета Кент.

По информация на Би Би Си

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.