17 април е Световен ден на хемофилията


За трета поредна година Българската асоциация по хемофилия организира велопоход на 21 април, който ще се проведе едновременно в София, Пловдив, Варна и Бургас е под наслов „Споделянето е сила“.

Колоезденето е един от двата препоръчителни спорта за страдащите от това заболяване (плуването е другият) и именно заради всички са поканени, за да демонстрират съпричастност и да предизвикат вниманието към проблемите на хората с вродени нарушения в кръвосъсирването и техните близки. Колкото повече хора се съберат, толкова по-голяма е вероятността отговорните институции да се вслушат и да включат в каузата им. А тя е - по-целево и ефективно: знание, умения, ресурси и подкрепа, с което да се постигне подобряване в лечението и качеството на живот на всички хора с хемофилия. За да могат болните и здравите да водят един по-пълноценен и смислен живот “Заедно”.

Тази година велопоходът ще се състои на 21 април (събота) от 11:00 до 13:00 часа в 4 града едновременно – София, Пловдив, Варна и Бургас. Вижте началните точки, както и още новини за събитието тук.

Какво е хемофилия?
Хемофилията е наследствено предавано генетично заболяване, което понижава способността на тялото да съсирва кръвта. В резултат на което и най-малката драскотина може да причини силно и продължително кървене, което трудно се спира. Но всъщност много по-тежки са вътрешните патологии, засягащи бъбреците, стомаха, ставите или мозъка. Кръвоизливите в такива зони стават спонтанно, без да има външни въздействия и могат да имат опасни последици.

Хемофилията е дефект в половите хромозоми. Жените са носители на заболяването и го предават на децата си, докато симптомите се проявяват главно при мъжете.