Не подценявайте силата на храната, която може да ви  помогне да сте здрави.  Учените намират все повече и повече доказателства за нейната значимост при предпазване от   заболявания. Прочетете за пет обикновени храни, които ще ви помогнат да дадете отпор на грипа през този сезон.


1. Чесън

Той е мощно средство срещу грипа. Чесънът съдържа съединения, наречени алион и алицин, които имат пряко антивирусен ефект, казва Брайън Раде,  лекар натуропат  със седалище в Халифакс. "Ако се случи да влезете  в контакт с грипен вирус, чесъна  може да помогне при  унищожението му, преди грипа да ви повали."

Най-добре е да дъвчете една сурова скилидка на всеки три или четири часа, за да почувствате силното действие на чесъна. Ако не може да понасяте  вкуса му , опитайте рязани скилидки на парченца и ги преглъщайте  като хапчета. Раде предлага да смесите счукан чесън с мед, който също е известен с антивирусните си  свойства.

Все още не сте влюбен в идеята да хапвате пресен чесън? Добавете  няколко скилидки допълнително на  супата и яденето. "Дори ако чесъна  се свари, той все още има  съединения съдържащи сяра, които имат антимикробно действие", казва Раде.

2.Лук

Подобно на чесъна, лука  съдържа антимикробните  алион и алицин съединения. За да почувствате  пълната му сила при грип, Раде препоръчва консумацията на суров лук на всеки няколко часа.

Ако това изглежда неприятено, добавете  допълнително лук в  храните, като  например в  френска лучена супа.

"Ако слагате лук в  храната е много по-добре, според мен, защото тогава това е част от начина ви на живот", казва Раде.

3. Подправки

Подправки  като куркума, карамфил и канела са пълни с антиоксиданти, които спомагат за подобряване на функцията на имунната система.

Раде предлага приемането на  една чаена лъжичка от подправки всеки ден, за да се предотврати грип. Опитайте да добавите  канела в сутрешната овесена каша или поръсване допълнително индийско орехче върху ябълковото пюре.

Ако вече сте болен, традиционната индийска медицина (наречена Аюрведа) препоръчва да се използват подправки, за да да се изпотите и свалите  високата температура. Пийте чай направен от  1 / 2 чаена лъжичка (2,5 мл)  канела, 1/2 чаена лъжичка кориандър и 1 / 4 чаена лъжичка (1 мл) джинджифил на прах, които се слагат във вряща вода.

4. Малини, боровинки, ягоди

Те са с висока концентрация на антиоксиданти и са прекрасно средство за борба с грипните вируси, казва Раде, като  боровинките имат най-силно действие. Изследвания са доказали, че  боровинките имат повече антиоксиданти в сравнение с  40 други плодове и зеленчуци.

Раде препоръчва да консумирате  най-малко една доза (1 / 2 чаша или 125 мл)  сурови плодове всеки ден, за да ви помогнат да сте здрави по време на грипния сезон. Ако не можете да намерите свежи плодове през студените месеци, запасите със замразени.

"Консумирането на замразени плодове не е толкова добър начин, колкото ако  ги яде пресни, но е по-добре, отколкото да ги ядете варени", казва Раде. Пуснете  замразени плодове под течаща студена вода, за да се размразят и ги слагайте в салати, шейкове или кисело мляко.

5. Пилешка супа

Учените са доказали , че тя е чудесно средство срещу вирусите. Една от теориите е, че горещата супа повишава температурата в носа и гърлото, което създава негостоприемна среда за  вируси, които виреят в хладно и сухо място.

Раде посочва за  научно изследване, което е установило, че самото пилешко месо има антивирусни качества. "Домашно приготвената  пилешка супа има  протеинови групи, които са доказали, че имат антивирусна активност", казва Раде. Той обаче подчертава, че супата трябва да е домашна. "Супата от кутията няма да има същата терапевтична стойност", добавя той.


Пригответе пилешка  супа и я съхранявайте във фризера в случай на извънредни ситуации.

Chicken-soup-001


информационнен източник:

http://www.besthealthmag.ca/get-healthy/cold-and-flu/5-flu-fighting-foods?slide=6