Eвкалиптово масло

Eвкалиптово  масло
Eвкалиптът (eucalyptus) е бързо растящо  вечнозелено дърво типично за Австралия. Съществуват над 400 различни вида евкалипти. Евкалиптовото масло и изсушените листа се използват за направата на лекарствени средства. Евкалиптовото масло е безцветна течност със силен дървесно- сладък аромат. Евкалиптовите листа  се дестилират, за да се извлече маслото. Евкалиптовото масло съдържа 70-85 % 1,8- цинеол ( евкалиптол ) - съставка, която се използва за производството на  вода за уста и стоматологични препарати. Маслото има множество различни приложения . Заради уникалната си свеж и чист аромат, то се използва много в козметичната и парфюмерийна индустрия, а също и като разтворител в стоматологична индустрия. Евкалптовото  масло има антибактериални , противовъзпалителни и аналгетични свойства - хората използват евкалиптово масло за лечение на широк спектър от заболявания. То се  използва за облекчаване на симптомите при настинка и е основна съставка в много антитусивни таблетки за смучене и инхалатори .Евкалиптово масло действа като деконгестант (капки за нос) при лечението на бронхит.





Според  Медицинския център на Университета на Мериленд , евкалиптово масло се използва в традиционната аборигенска медицина за лечение на гъбични инфекции и кожни рани.

Евкалиптовият чай облекчава треска.

Евкалиптът се използва при лечението на редица заболявания в традиционната китайска и индийска медицина.

Към края на 19-ти век , евкалиптово масло се използва в повечето болници в Англия за почистване на уринарни катетри .

Също така е ефективно  против насекоми . През 1948 г.  евкалиптовото масло е  ​​официално регистрирано в САЩ като инсектицид и митицидно средство ( убива акари и кърлежи ) .

Употребата на  евкалипта за здравни и медицински цели:

  • Антибактериални свойства - Едно изследване , публикувано в Clinical Microbiology & инфекция  показва, че  евкалиптовото масло може да има антибактериален ефект върху патогенните бактерии в горните дихателни пътища. Въпреки това , резултатите от изследването предполагат  по-нататъшни проучвания, които да докажат терапевтичната ролята на екстракта от листата на E.  globulus за лечение на инфекции на дихателните пътища.

  • Облекчаване на болката - има изследвания,които показват, че евкалиптово масло има аналгетични свойства. Проучване, публикувано в American Journal of Physical Medicine and Rehabilitation  изследва  прилагането на  Eucalyptamint върху кожта на  ръка. Авторите на изследването заключават, че " Eucalyptamint  има значителни физиологични реакции , които могат да бъдат от полза за облекчаване на болката и / или да бъде полезна за спортисти като пасивна форма на загряване . "

  • Насърчаване на добро дентално здраве - евкалипт има антибактериално действие срещу кариогенен ( Причиняване на кариес ) и periodontopathic бактерии. Използването на екстракт от евкалипт дъвки могат да насърчават здравето на пародонта , Според проучване, публикувано в списанието на пародонтология която изследва ефекта на дъвка контейнер, съдържащ екстракт от евкалипт върху здравето на пародонта .

  • Стимулиране на имунната  системата - екстракт от евкалипт масло е в състояние да приложи вродената клетъчно- медииран имунен отговор , Според проучване, озаглавено " стимулиращ ефект  евкалипт етерично масло върху вродения клетъчния имунен отговор на " , която бе публикувана в BMC Immunology .


Други възможни условия евкалипт Това може да лекува включва :
◾ Артрит
◾ Запушен нос
◾ Рани и изгаряния
◾ Акне
◾ язви
◾ пикочния мехур заболявания
◾ Диабет
◾ Висока температура
◾ Грип

Предпазни мерки и странични ефекти

Това е опасно да се приема през устата или евкалиптово масло , когато е приложен върху кожата преди да се разреди .

Нежелани реакции могат да включват :
◾ Диария
◾ Гадене
◾ Повръщане
◾ Стомашно разстройство

Признаци на отравяне от евцалипт :
◾ Замайване
◾ Задушаване
◾ Малките ученици

Написано от Joseph Nordqvist, Medical News Днес


0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.