За да не ни хапят комарите

За да не ни хапят комарите
Топлото време и влажността на въздуха са перфектната комбинация за появата на комари.

Градински растения, които ни защитават от комарите


Ухапаното от комарите причинява дискомфорт, кара те да се чешеш до кръв. В аптеката може да има репиленти, но ако сте на вилата или в планината, ви трябва нещо налично което да използвате.

В детските ми години в лятната ваканция вечер имаше ритуал. Задължителното измиване със слънчева вода и намазването с памуче с лавандулов спирт на ухапаните места. От тогава за мен лавандулата има аромат на свежест, детски спомени и подредения гардероб на баба.
И помага при ухапано от комари.

Какво да направим за да ни хапят по-малко комарите?
- избор на подходящо облекло - облечете дрехи с дълъг крачол и ръкав
- замрежени врати и прозорци
- използване на естствени репиленти - растения и др, които се предлагат в магазините
- периодичната смяна на водата в басейни и шадравани
- недопускане застояване на водата в различни съдове в градината или на терасата вкъщи. На вилата имаме вода, вкл и езеро - това място е рай за комарите

Ако сте от тези, които комарите рядко пропускат, следните натурални средства могат да облекчат сърбежа.

Натурални средства след ухапване от комар


- Eтерични масла
Може да направите домашен спрей с етерични масла – най-добре действат лавандулово, ментово, масло от евкалипт, от копър, розмарин и лимонена трева или коча (котешка) трева. Необходимо е разтварянето на няколко капки от тях във вода, тъй като силните концентрации и директното им прилагане върху кожата могат да доведат до раздразнение. Може да използвате и обикновена бутилка с която да пръскате от сместа.

- Кубче лед
Разтриването с кубче лед охлажда мястото на ухапването и помага за намаляване на сърбежа.

- Паста за зъби
Пастата за зъби също има охлаждащо свойство. Противовъзпалителното ѝ действие намалява болката, подуването и сърбежа. (проверено помага при херпес)

- Амоняк
Амонякът е активната съставка в доста продукти срещу ухапвания от насекоми. Той има ефективни антибиотични свойства, които намаляват подуването. Малко количество от него се смесва с вода и се разтрива върху кожата, въпреки че миризмата му не е много приятна.

- Сода за хляб
Содата трябва да се смеси с малко вода и се намазва върху мястото на ухапването. След това се оставя да постои известно време за по-добър ефект.

- Лимонов сок
Той е натурално средство, което помага за облекчаване на сърбежа при ухапване. Изстискайте малко количество сок от плода и разтъркайте мястото.

- Амоняк
Амонякът е активната съставка в доста продукти срещу ухапвания от насекоми. Той има ефективни антибиотични свойства, които намаляват подуването. Малко количество от него се смесва с вода и се разтрива върху кожата, въпреки че миризмата му не е много приятна.

- Аспирин
Може да помогне като се раздроби и се приложи локално. Препоръчва се хапчето да се стрие с лъжица и да се добави вода, за да се образува кремообразна консистенция, която след това се прилага върху кожата.

- Алое вера
Това е растение, известно със своите успокояващи свойства, а листата му са ефективни при намаляване на възпалението от ухапване от комар. Използвайте желето, което се съдържа в листото на алоето за хидратация и при слънчево изгаряне.

- Мед
Има антибактериални свойства, които могат да бъдат ефективни срещу ухапване от комар. Медът се нанася върху засегнатия участък, като се покрива с марля. Оставя се така за около 30 минути и подуването започва да намалява.

За репилентите: В основата на повечето репеленти стоят синтетични вещества като DEET (diethyl-meta-toluamide) и пикаридин. Заради високата си ефективност срещу кърлежи, бълхи и комари, препаратите, съдържащи DEET, се използват по целия свят вече повече от 50 години. Скорошни проучвания на изследователи от Duke University обаче показват, че веществото може да увреди мозъчните клетки и да доведе до промени в поведението, а взаимодействието му  с някои медикаменти да се окаже опасно за здравето.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.