Градински растения, които ни защитават от комарите

Градински растения, които ни защитават от комарите
Лятото е страхотен сезон, но има една отицателна черта - наличието на какви ли не насекоми, които могат да се окажат доста досадни. Особено досадни, а и опасни са комарите. Могат да превърнат в кошмар лятната вечер.

Разбира се, може да използваме репеленти, но те не винаги са напълно ефективни, а в някои случаи могат да навредят на кожата ни. По-добрият избор е да се справим с проблема по естествен начин.

Това, което привлича комарите (не само към хората, но и към някои животни), е въглеродният диоксид, както и миризмата, която излъчва тялото ни.

Ако имате собствена градина, двор или тераса, може да засадите някое от следните растения, което има способността да отблъсква комарите и досадните насекоми

Градински растения, които помагат да се отървете от комарите


1. Лавандула Благоуханието на лавандулата се възприема от комарите като силно отблъскваща миризма. Като допълнителен бонус лавандулата има и противовъзпалителни свойства. Засадете си в задния двор, в градината или дори в саксии, които да поставите при вратата и на прозорците си, и смятайте проблема с комарите за решен. За още по-добра защита, разтривайте цвят лавандула или използвайта лавандулово масло. Това е проверен от годините естествен репилент, защото в градината на баба имаше лавандула за да ни пази от комарите и вечерта преди сън намазване с лавандулов спирт.

Розмарин - Това растение обикновено се използва като подправка, но неговият аромат е ефективен и при отблъскването на комари, молци и други. Розмаринът е полезен, когато искате да се насладите на известно време около огъня без да се борите с комари. Просто сложете в огъня листа от розмарин и миризмата, която се отделя, ще задържи досадните комари настрана. На снимката е храст розмарин сниман в Южна България.

Джоджен - Расте във всяка градина, може и в саксия на терасата. Това е една от най-популярните подправки. Оказва се, че ако смачкате няколо листа в джоба си ще държи коарите надалеч. По край реките расте дива мента, наберете от нея и сложете в саксии или засадете в градината, ако имате вода, която да тече.

Мента - е от  едно семейства с джоджена.  Това е билка, която има и други приложения, освен в кулинарията или за ментов чай. Изследвания показва, че ментово масло може да отблъска комарите в продължение на 60-180 минути.

Босилек - Босилекът е не само вкусна подправка, която можете да използвате, за да се насладите на любимата си италианска храна. Сложете голяма саксия с босилек на терасата си - така ще имате босилек за песто и естествен репелент срещу комари. Поради острия мирис, излъчващ се от листата, комарите предпочитат да не се доближават до него. Има проучване, което показва, че е потенциално отровен за комарите.

Невен - Това е красиво цвете, билка от която да приготвите мехлем,  оказва се, че ни защитава и от комарите. Съдържа вещество thiophenes, което отблъсква насекомите – комари, листни въшки, трипс, бяла муха, мексикански бръмбар, гъсениции др.

Мушкато - Това цвете може също да спре комарите и няколко вида вредители.  Със сигурност вашата баба е гледала мушкато на прозореца, освен че са красиви, в какви ли не цветове, гледат се лесно, и ни защитават от комари.

Котешка трева (коча трева) Ако засадите котешка трева в градината си, не само че домашният ви любимец ще бъде щастлив, но също така ще се насладите на приятна вечер навън без нежеланата компания на комарите. Според скорошно проучване това растение е около десет пъти по-ефективно в борбата срещу комарите в сравнение с различни видове спрейове на химическа основа.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.