Луопинг - цветен океан в жълто

Луопинг - цветен океан в жълто
 

Не може да не сте обръщали внимание в началото на пролетта - април - май - на жълтите полета от рапица, които цъфтят и се сливат със синьото на небето и зеленото на тревата. Достатъчни е да пътувате по някой път за да привлече вниманието ви тази картина. Жълтото е на рапицата. Тя е маслодайно култура, която става все модерна за отглеждане. Тя е и медоносна култура и може да купите "мед от рапица", който е малко по-различен на цвят и вкус - по-бял е.

Има места по света където цъфтежа на рапицата изглежда като жълт океан.


Луопинг - жълт океан от цветове


През пролетта и началото на лятото градът Луопинг, който се намира в източната част на Юнан, Китай, се покрива от златиста пелена от цветове. Посевите от рапица цъфтят по това време на годината, но поради огромното им количество се създава впечатлението за невероятен жълт океан от цветове. В миналото градът не се е посещавал, тъй като хората предпочитали да пътуват до по-известните за туристи дестинации, но днес Луопинг се радва на огромно внимание и докато разцъфтяват рапиците там е пълно с фотографи и туристи.

The county of Luoping (Chinese: 罗平县; pinyin: Luópíng Xiàn) in eastern Yunnan is noted for its springtime scenery, when its fields of canola (also known as rapeseed) plants are in full bloom, surrounding the area's mountains with a blanket of golden flowers

Тази цветна фиеста започва от края на февруари и началото на март и може да продължи до края на юни. През това време гостите могат да се насладят на цветната феерия докъдето им стига погледът. Интересен факт за рапицата е, че тя цъфти в зависимост от температурата. Ако времето се затопли по-рано, то и тя ще цъфти по-рано, но е възможно и обратното. В този смисъл, времето за цъфтеж на тази култура се мени от година на година. Друг интересен факт е, че пълният цъфтеж на рапицата трае само десет дни, поради което желаещите да видят цялото великолепие на този пейзаж трябва да подберат подходящия момент.Освен фотографите, тази златна палитра и освежаващото ухание на пролетта привличат и хиляди пчели. Луопинг се слави като една от базите в Китай за развъждане на пчели и производство на пчелен мед и пчелни продукти. Всяка година, в началото на пролетта, пчеларите разполагат своите палатки около Луопинг и започват да събират меда от кошерите на насекомите, които се хранят с цветовете на рапицата.
Ежегодно от това място се извозват 1000 тона мед, 20 тона пчелен прашец и 2 тона прополис, които са предназначени предимно за износ. Поради високото си вкусово качество, медът от този район си е извоювал челни позиции сред пазара на пчелни продукти в цял свят.

След като премине бурният цъфтеж на рапицата, тя се жъне и едно от главните й приложения е производството на рапично олио за готвене, което се добива чрез пресоване на дребните семена от растението. В последните години популярността му нараства поради ниските нива на наситени мастни киселини. Освен това съдържа и значително количество мононенаситени мастни киселини, които намаляват нивата на холестерол, а освен всичко друго, в рапичното олио се съдържа и витамин Е. Не на последно място, рапицата служи и за производство на биодизел.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.