Орлов нокът или лоницера (LONICERA, семейство Caprifoliaceae, honeysuckle) е увивно растение, с красиви бели, розови, червени или жълти цветове и масивна зелена маса.  Градинарите обичат това растение, защото не е капризно, не изисква специална поддръжка и е много добър избор за обособяване на оградни стени, плетове и граници между лехите. То е издържливо на студ. Ако искате жив плет и да ухае изборът е  бръшлян, орлов нокът, люляк, булчински венец (Филаделфус) И рози - увивни рози, които може да се оформят в цветни арки.

Пример: На вилата се налага да направя зелена ограда. За целта ще използвам това, което със сигурност ще расте при нас в планината на 1100 н.в. Люляк - ще пренеса от издънки, които е направил в градината (да се използва люляк за укрепване на склон и ограда видях в Холандия). Булчинско цвете от издънки на съсед. А орлов нокът от издънки, които ще направя. По това, което прочетох би трябвало да расте и при такива условия, каквито са на вилата. Ще оформя и арка от увивни рози. С помощта на лопата и желание ще стане.

Лоницерата цъфти от юни до септември и радва очите с нежната си красота. Обича влажна почва, богата на торф. Растението ще цъфти изобилно, ако расте на слънце или полусянка.

Можете да размножите лоницера чрез отводи или като заложите зелени резници в сандъче през лятото. Или както се вкореняват рози  - трябва да се вкорени клончето под бутилка  на местото където ще бъде засято.

Лоницера можете да засадите през , есента или през втората половина на лятото. Растенията се садят на 1-1,5 м разстояние в реда.


Lonicera caprifolium Всеки, който го помирише веднъж, ще влюбва завинаги в упойващия му аромат


Вярва се, че ароматът и цветовете на растението орлов нокът помагат да се преодолеят меланхоличните настроения, които ни спират да продължим напред. Растението пречиства съзнанието от тежките грижи, а също така неутрализира вредните влияния на миналото и зарежда с енергия за настоящето.

В България орловият нокът се отглежда предимно като декоративно растение, но в Китай е популярен с лечебните си свойства.

Орлови нокти се използват като силен имуностимулант. Също така растението притежава антивирусно, антиоксидантно и съдоразширяващо действие.

Чаят от от орлови нокти, смесен с малко количество мед, може да помогне за засилване на имунната ви система. Така лесно ще успеете да се преборите с някои сезонни заболявания като настинка и грип. Чаят от орлови нокти подпомага и за елиминирането на бактерии, причиняващи инфекции.
Орловият нокът може да се използва и външно под формата на масло. То облекчава кожни обриви и слънчеви изгаряния.