Ехмея / Aechmea


Ехмеята (Aechmea) едно удивително цвете, което привлича погледа със сребристите си листа и голям розов цвят. Името на ехмеята на гръцки означава “връх на копие”. И наистина цветето напомня готов за бой воин: излизащите от фуниевидната розетка и обърнати надолу листа са плътно покрити с шипове, даже цветовете са защитени от заострени прицветници.

Ехмеята (Aechmea) е един от удивителните представители на семейство Бромелии. Има повече от 180 вида ехмеи - обитават тропическите и субтропични области на Южна и Централна Америка. Те са многогодишни тревисти епифити с късо стъбло и едра розетка от от твърди листа с разнообразно обагряне. Седящите цветчета са с много интересен строеж и са оцветени в розово, коралово, златисто-червено, алено или синьо.

Ехмеите цъфтят от май до октомври, всяка розетка цъфти само веднъж в живота си.

След прецъфтяването съцветието внимателно се отрязва, а все още красивата листна розетка се отглежда грижливо, докато от основата й се появят детки. Когато достигнат половината от височината на майчиното растение, те внимателно се отделят и се засаждат в самостоятелни съдове. Те ще зацъфтят, когато достигнат оптимален размер, за което трябва добре да се грижим за тях.