Глоксиния / Gloxinia

Глоксиния / Gloxinia
Глоксиния ( Каменно цвете ) Gloxinia (Sinningia)

Глоксинията е ценено стайно растение от векове. Харесвана е заради кадифените цветове във форма на камбанка.

Глоксинията произхожда от джунглите на Бразилия, където за първи път е открита през 1785. Името Gloxinia Speciosa e дадено от английски градинар Конрад Loddiges през 1817 в чест на германския лекар, Бенджамин Питър Глоксин от Колмар. През 1825година цветето се отделя от род глоксиния в новия род Sinningia на името на куратор в Ботаническата градина в Бон Вилхем Зининг. Днес глоксиниите са хибриди от два вида Sinningia speciosa и Sinningia maximum.

glo-2


Глоксиниите са  цветя, които идват в цветове вариращи от чисто бяло до розово, лавандула, червенo и тъмно лилаво. Има също глоксинии  в два цвята и такива с бяла границата на венчелистчетата. Най-популярните сортове са в дълбоко червено и лилаво. Отглеждане на глоксинията е подобно на това на братовчеда му, Африканската виолетка.


Глоксинията  обича топли и с висока влажност места. Те не са любители на ярка слънчева светлина. За да цъфтят, те се нуждаят от не много интензивна слънчева светлина.
Глоксинията обича светлината и е
добре да се присажда в почвен  микс с високо съдържание на органични вещества.
Глоксинията се нуждае от много вода, но са чувствителни към минерални соли.
Глоксинията са гладни растения и се нуждаят от много тор. Добре е на всеко поливане да се прибавя към водата малко течен тор.
Ако сте закупили глоксиния и идва в малка саксия,   можете  да я присадите веднага.
Глоксиниите  най-добре се размножават чрез  листа.

Прилагане на фунгицид след присаждането за предотвратяване на гъбични заболявания. Прилагане на фунгицид за втори път след шест седмици от присаждането. Ако видите   кафяви кръгове това показва, че налице са вирусни заболявания, което е нелечимо.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.