Какво: Празник на дивите цветя
Къде: София, Ботаническата градина на БАН
Кога: 30 юни и 1 юли 2018 г.

Лятото е периодът, когато освен на слънце и море, се радваме най-много и на изобилието от цветя около нас. Тази година в София ще бъде организиран Празник на дивите цветя. Събитието е част от Фестивала на дивите цветя, който за шести пореден път ще се проведе в Родопите.
Празникът на дивите цветя ще бъде в Ботаническата градина на БАН, където всички присъстващи ще научат повече за растенията и билките, а и ще могат да посетят и оранжериите на БАН, където се отглеждат над 3 300 вида растения от всички континенти.


Петров кръст или Lilium martagon L 
Народът го нарича още златовръх, златовръх крем, златовършец, къдравиче, крин, кърши калпак, ресен... Интересен факт е, че луковиците му могат да се използват за храна пресни, изсушени, сварени или печени. Те са любима храна и на сърните. От тях се получава черна боя. Петровият кръст е още и медицинско растение. Tова красиво цвете може да срещнете в Родопите, в Южен Пирин...


По време на празника ще бъдат организирани творчески ателиета, в които ще се изработват балерини от изсушени цветя, а който има желание, ще разбере как да си направи хербарий.

Ще има и викторина за дивите цветя с награди и представяне на пъстрата инициатива „Килим от цветя“.


"Ако изчезнат пчелите от земята, на човека му остава да живее не повече от четири години. Колкото повече опрашвания, толкова повече растения, толкова повече животни и толкова повече хора" Алберт Айнщайн. Дивите цветя са важен източник на храна за пчелите, но те могат да намерят място и в нашата градска градинка!


В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата на Балканите обществена сбирка растения. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения. Над 1 % от разнообразието на висшите растения в света е включено в колекциите.

Над 3 300 вида растения от всички континенти се отглеждат тук. Над 1200 образеца са декоративните сортове, създадените от човека: рози, орхидеи, традиционни японски азалии, камелии, обичаните в цял свят мушката (пеларгониуми), екзотични американски фуксии (обички), японски кленове, сортове на хвойни, туи, лъжекипариси и други.

Как да стигнем:
Ботаническата градина се намира в подножието на Витоша, на Околовръстния път, между бул. “България” и бул. “Черни връх” (Драгалевско шосе).
Авт. № 111 - спирка Ботаническа градина;
Авт. № 64 - спирка вилна зона Киноцентър.
Достъп с лични автомобили само от Околовръстен път, локалната лента на южното платно.

Входни такси:
Възрастни: 4.00 лв.
Студенти, пенсионери: 2.00 лв

Информация и снимки от FB страница: https://web.facebook.com/FestivalNaDiviteCvetia