Орхидеите са  цветя "аристократи" сред цветята, със своята неповторима красота и ухание.

Ботаническата градина на БАН представя тематична изложба „Орхидеите“, която ще се проведе от 22 февруари и ще продължи до 1 март 2020 г. всеки ден от 10 до 17 часа.

Учените ще изнасят беседи за семейството на орхидеите на 22 февруари - от 12.00 и от 15.00 часа; на 23 и на 29 февруари - от 11.00 и от 15 часа.

Ботаническата градина показва изобилие от цветове: цимбидиуми, венерини пантофки, благородни и други дендробиуми, орхидеи пеперуди, одонтоглосумни хибриди и др.

Орхидеи или Салепови /Orchidaceae/ е семейство покритосеменни растения, с описани 800 рода и 25 000 вида. Орхидеите са разпространени в хабитатите в цял свят, с изключение на пустините и на Антарктика. Преобладаващата част от орхидеите се срещат в тропическите региони, най-вече в Азия, Южна и Централна Америка. Орхидеи са откривани и отвъд антарктическия кръг - в южна Патагония.

В България естествено разпространени са 26 рода орхидеи с около 60 вида. От тях 24 вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Сега в градината на БАН цъфтят цимбидиуми, венерини пантофки, благородни и други дендробиуми, орхидеи пеперуди, одонтоглосумни хибриди и други растения.

orhidei kart 15

До скоро орхидеите са били достъпни за отглеждане само от много богати хора и затова най–често се възприемат като аристократични цветя, разказва доц. д-р Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина. Днес вече много хора си гледат орхидеи вкъщи и това става едно много популярно хоби у нас.
В Ботаническата градина можете да се потопите в красивия свят на тези растения. Те впечатляват и с окраска и с аромат. Тези, които дойдат в Ботаническата градина, могат да видят най-отдавна отглежданите от хората растения за украса - хибридните цимбидиуми. Най-старите писмени сведения за отглеждане на растения за украса и аромат са от Китай преди около 3000 години и наред с божура, ароматните цимбидиуми са едни от тези растения, които се цитират, разказва доц. Петрова. Разбира се, съвременните хибриди са с много по-едри цветове и много по-впечатляващи. По-романтичните хора могат дълго да се заглеждат и да помечтаят, омаяни от красотата на всички орхидеи, сред които и тези с недвусмислено име "Венерина пантофка". На изложбата има растения от полуостров Индустан – Южна Азия, склоновете на Хималаи, Южен Китай, Индокитай, Филипините и дори от Австралия и Америка, Африка.

orhidea 15 1Phragmipedium sedenii в момента е в цъфгеж... © 2015 Penko Penkov


В самата Ботаническата градина има сбирка от над 250 вида хибриди, част от които са показани на изложбата. В България има над 70 вида орхидеи. Те са ливадни или горски видове и са с доста по-дребни цветове, но част от тях са много оригинални. Дарвин, бащата на теорията на еволюцията, се е интересувал изключително много от орхидеите и техните цветове, механизмите на опрашване и посветил няколко години от живота си да ги наблюдава.
orhidea 15 2

Paphiopedilum lowii© 2013 Plamen Dimitrov


Традиционната за сезона изложба на орхидеи е сред най-популярните на Ботаническата градина. Прави се сега, защото в този сезон има повече цъфтящи видове. Изложбата, освен че дава възможност на хората да видят и да се порадват на необичайните цветове на орхидеите, дава възможност и да се разбере повече информация за тях. В съботните дни ще има беседи за семейството, а в неделните дни ще има демонстрации за това как да се присади орхидея.


 

 

Защо саксиите на някои орхидеи може да са прозрачни?
Корените на епифитните орхидеи съдържат хлорофил и фотосинтезират. Затова производителите използват прозрачни саксии за някои групи епифитни орхидеи като Фаленопсиси, Ванди, Аскоценди. Така растенията фотосинтезират и с листата и с корените си и по-бързо нарастват. Също, можете да видите кога субстратът просъхва, гъбчестата външна обвивка на корена също и по-лесно решавате кога да полеете. А и изглежда екзотично и привлекателно (привлича купувачи). Епифитните орхидеи с по-тънки корени (Онцидийни хибриди например) не се продават в прозрачни саксии.
В условията на оранжериите слънчевата светлина е изобилна, влажността на въздуха висока и в прозрачни саксии корените бързо се покриват със слой микроскопични водорасли, при което по-трудно усвояват хранителните вещества и стават уязвими на гъбни и бактериални болести.
Нашето виждане е да отглеждаме растенията си при по-стандартни условия, с умерено подхранване - така живеят по-дълго.