Фестивал на лимоните в Ментон

Фестивал на лимоните в Ментон
Изобилието от цитрусови плодове, искрящото Средиземно море, качеството на живот и вкусната кухня правят Ментон един от най-милите скрити скъпоценни камъни във Франция. Тук през февруари традиционно се провежда

Menton Lemon Festival – Фестивал на лимоните в Ментон на френската Ривиера


През 2019 г. 86-ият ежегоден фестивал на лимоните в Ментон, Fête du Citron, е на тема „Фантастични светове“ (Des Mondes Fantastiques).
Темата за фестивала 2020 ще бъде „Les Fêtes du Monde“ или „Партии по света“.

MENTON LEMON FESTIVAL: 15 FEBRUARY - 3 MARCH 2020


Ментон е само на 10 минути с кола от италианската граница и ако посетите този град лесно ще видите италианското влияние в архитектурата, цветовете и кухнята на града.
Може да се сравни с Амалфи в Италия. Но по-голямото предимство е, че има краси пясъчен плаж, за разлика от много от каменисти плажове на Френската Ривиера.

История на фестивала на лимоните
Според местната легенда, някога, когато Адам и Ева били изгонени от Рая, Ева скрива в пазвата си един лимон и го засажда в Мантон – райско кътче, където великолепието на природата се допълва от мекия климат.

От векове в Европа Ментон е известен със своите лимони. През 1928 г. местен хотелиер решава да организира изложба на цветя и цитрусови плодове в градините на хотела. Постига огромен успех и на следващата година хората излизат на улиците с колички, украсени с портокалови и лимонови дървета. Местният съвет вижда потенциала на фестивала да помогне за увеличаване на туризма в региона през ниския сезон. Те харесват темата за цитрусовите плодове, която отразяваше топлите пастелни цветове на града и по този начин през 1935 г. се открива първия официален фестивал на лимоните в Ментон.

От 1936 г. люлката на веселието е градината Биовес. Прекрасната градина е облечена в цветовете на слънцето и предлага възможност за поетична разходка на туристите и наслада на впечатляващите пейзажи, създадени от цитрусови плодове.

Французите показват на света, че лимонът е не само богат източник на витамини, но и отличен строителен материал. От тонове цитрусови плодове (!) – лимони, портокали, мандарини – се построяват впечатляващи скулптури, пресъздаващи какво ли не – от анимационни герои до известни забележителности: Айфеловата кула, Мулен руж, Колизеума и Тадж Махал.

На карнавала в Мантон можем и да се възползваме от възможността да си подарим едно гурме изживяване. „Златния плод“ можем да открием в прочутата Лимонена торта (Tarte aux citrons), както и в още много невероятни сладки изкушения. Някои от местните шеф-готвачи са наистина с богато въображение. Има какво и как да се опита приготвено с лимони, портокали, мандарини, грейпфрути.

Tarte au citron
Лимонова торта Tarte au citron

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.