Цветята на калифорнийската пустиня

Цветята на калифорнийската пустиня

Прашните хълмове на пустинята Анза-Борего ( Anza-Borrego) в южна Калифорния се обсипаха с цветове. Това е втория по големина природен парк в САЩ.

Местната супер влажна зима, последвана от топло време, доведе до появата на огромно количество жълти и лилави диви цветя през март 2019 г. (в зависимост от влагата цветя може да има и през 10 години)

Море от цветя в калифорнийска пустиняРазцъфването им (особено на белите пустинни лилии) започва още през декември. През последните седмици обаче природата в пустинята определено се събужда. В момента Анза-Борего е пълна с Mimulus ringens, макове, лилава арбония, жълта вечерна иглика и много други.

Семената на дивите цветя обикновено имат дебело или наподобяващо восък покритие, което им позволява да лежат в почвата на пустинята години наред и внезапно да поникнат, когато настъпят подходящите времеви условия.

Пясъчни лилии в пустинята Anza Borrego

„При разцъфвания от този тип човек може да види понякога и цветя, които доскоро сме си мислели за изчезнали“, коментира Ричард Минч, професор по земни науки в Калифорнийския университет.

Освен красивите цветя, в пустинята са се появили и други неочаквани „гости“ – пеперудите. Те ще произведат гъсеници, които ще започнат да се хранят с цветята, като по този начин цикълът на живота ще продължи.


 

Yellow flowers of the desert agave (agave deserti; century plant), near Box Canyon

Агаве (Agave) цъфти веднъж на 15 години или 30-60. След прецъфтяването растението умира.снимки: https://www.desertusa.com/wildflo/ca_abdsp.html, http://www.americansouthwest.net/california/anza_borrego_desert/yellow-agave_l.html

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.