„Цветята са най-сладкото нещо, което Бог някога е създавал и което е забравил да дари с душа.“ Хенри БийчърПървите цветя променят  лицето на Земята


Учени установиха как са изглеждали първите цветя на земята. Те са били подобни на днешните лилии и са били двуполови, става ясно от научното съобщение с резултатите от изследването, публикувани от Nature Communications.

водна лилия водна лилия

Ботаници анализирали историята на еволюцията на цъфтящите растения, основавайки се не толкова на изкопаеми, колкото на характеристиките на техните поколение. Така стигнали до извода, че първите цветя на земята са приличали на днешните лилии с три слоя венчелистчета, тичинки и плодници, благодарение на което са се самооплождали.

„Резултатите са важна стъпка напред за разбирането на произхода на толкова много видове цветя и еволюцията на покритосеменните като цяло," - отбелязват учените.

Събитията, които обаче са довели до появата на първите цветя все още са неизвестни и това е следващото изследване, на което ще се посветят учените.

Източник: Scientists find the first ever flower, both the father and mother of all those that surround us today. The simple flower changed the face of the Earth http://www.independent.co.uk/news/science/first-ever-flower-found-scientists-angiosperm-water-lily-fossil-nature-communications-a7872776.html