Избират най-красив двор в Жабокрът

Избират най-красив двор в Жабокрът
Семейството земеделски производители Таня и Васко Николови са победителите в 10-я конкурс за най-красив двор в Жабокрът, обяви кметът на селото Десислава Стоянова.

За приза, организиран от местното читалище „Съгласие -2007“, се конкурираха 15 домакинства.
Критериите за оценка на дворовете бяха 12. Сред тях - как се поддържа двора?, озеленяването му, цветните алеи, входната врата, звънец, тротоарът пред къщата, контейнер и има ли кът за отдих и гости.



Семейството победител участва за пети път в „битката“ за добре оформен, добре аранжиран и добре поддържан двор. Те получиха статуетка, грамота, саксийно цвете, както и специален подарък от читалището организатор - фиданка плачеща върба, която ще засадят в кокетния си двор.


Журито от експерти озеленители и местни активисти взело пред вид това, че дворът победител, който е с площ около 2 декара, разполага с цветна градина, кът за отдих, алея, има много разнообразни и свежи дървета, водни лилии, а на входната врата - звънец и номер на къщата.
Около 95% от земята край селото се обработва, все повече семейства печелят добре, замогват се и искат да живеят в добре устроен, модерен, но и съобразен с традициите дом и двор, каза кметът Десислава Стоянова. (използвани са снимки на dariknews, bnr 2018)


Таня и Васко Николови победиха в конкурса „Най-красив двор“ в кюстендилското с. Жабокрът 2018
Конкурсът за най-красив двор в Жабокрът ще продължи и през 2019, конкуренцията става все по-оспорвана.

Не знам дали идеята за такива местни конкурси се организират и на други места у нас, но идеята ми хареса и затова ви разказваме за нея. Успяхме да намерим снимки на наградените през 2011, 2012, 2017 г. Нашите пътувания до района на Кюстендил са свързани с планината, Осоговската и изкачване на Руен. Красив е този край, богат, а община Кюстендил има програма с 4 големи празника през всеки сезон, свързан с плодородието. През село Жабокрът се минава, преди града е.

Селото е известно и с празника на кюстендилския зелник:

Какво: Празник на зелника и сладките приказки
Къде: село Жабокрът, Кюстендилско
Кога: Последната неделя на април, през 2018 г. на 29 април



Комисия в Жабокрът избера най-красив и най-подреден двор в селото


Организатор на конкурса е читалище „Съгласие“. Състезанието се провежда за десета поредна година.
Веднага след дъждовете специалната комисия ще обиколи дворовете на семействата, които участват в конкурса за "най-красив и най-подреден двор" в кюстендилското село Жабокрът, каза кметът Десислава Стоянова в ефира на БНР.

Това е 10-ото издание на надпреварата, в която се включват над 30 домакинства. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на празника на селото - последната неделя на август.

Комисия с председател от общинската администрация в Кюстендил, по принцип - озеленител, ще мине още тези дни, когато дворовете са окъпани в зеленина и цветята са на-свежи, докато през август много от цветята вече се прецъфтели.

До самия финал обаче, участниците ще трябва да работят усилено за доподреждане и доразкрасяване на двора си. В критериите за оценка се вземат как се поддържа дворът, озеленяването и цветните алеи, както и входната врата и дали го има и е в изправност звънецът, а също и тротоарът пред къщата, къде е разположен и в какво състояние е контейнерът за смет, но и има ли кът за отдих и гости, беседка, барбекю и др.

Победителят получава известна парична премия и приз, купа. Освен с този си конкурс, Жабокрът е известно и с това, че близо 100 % от земеделските земи се обработват, а селото прилича на машинно тракторен парк с модерна земеделска техника  почти пред всяка къща.



През 2017 г. семейство Гаврилови спечели конкурса за Най- красив и добре подреден двор в село Жабокрът. В надпреварата са участвали 15 двора от селото.


Праз 2012 г. Сузана Тотевска спечели конкурса за "Най- красив и добре подреден двор" в село Жабокрът


През 2011 г. Семейство Снежана и Йордан Настеви спечелиха конкурса за "Най-красив и добре подреден двор" в село Жабокрът. Те получиха купа и парична награда от 80 лв. В надпреварата участваха 10 двора от селото.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.