Гергьовска китка

Гергьовска китка
Краят на април, началото на месец май е времето на силното зелено, когато всяка капка дъжд е злато.
Зелен Гергьовден - е времето на късната пролет, когато настъпва лятото. Традициите са свързани с животновъдството, земеделието и настъпващата нова стопанска година като цяло.

Прието е стопанката на дома да стане рано, за да премете и да закичи над всички врати букети, направен от здравец и люляк или цъфнали клони от плодно дърво. Тези букети трябва да останат на мястото си докато не изсъхнат, а по този начин здравето и късметът няма да напускат дома през цялата година.

По селата все още се изпълнява и обичаят "задояване" – овцата, която през годината първа се е сдобила с агънце, се закичва с венец, направен от здравец, коприва, глог и къпина. Всички те трябва да са вързани с червен конец за здраве. Същият венец се окичва и на вратата на кошарата.

Зеленината, цъфнали клонки и цветя заемат основно място в традициите на Гергьовден, защото символизират силата на природата и се вярва, че могат да я пренесат и върху хората и дома. Гергьовската китка или венец, изплетени от къпина, глог, букови клонки, коприва, защитава дома от зли сили. В нея трябва да има стръкове здравец, люляк и клонки от разцъфнала ябълка или друго плодно дърво. Червеният конец, с който за привързани цветята пази от уроки


Еньовска китка


Символиката на съчетаването на растенията е следната:
- къпината в букета символизира изцеление (зелено клонче къпина е израз на защита, а самият плод символизира много пари)
- клончето глог е символ на плодородие и творчество
- букът символизира просперитет и сбъднати желания
- копривата освен че е защитник на дома тя е символ на суетата и гордостта. Копривата предпазва от бъдещи опасности.
- здравецът е символ на приятелството
- люлякът на любовните трепети
- ябълковият цвят е символ на любов и младост.

ПС: Когато бях малка на село гледаха овце. Опитвам се да си спомня за венци и за букети. Букети имаше много, От пролетни цветя, набрани в градината. Коприва също се береше много, но се режеше на ситно и се даваше на животните като силна храна. Здравец винаги е бил на почит. С него се украсяваше купата с червени яйца за Великден, слагаше се за украса и на менци и във вази. Няколко стръка букет здравец се слагаше на вратата на кошарата. 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.