Легенди за розата

Легенди за розата

Розата е единственото нещо, което можете да вземете със себе си в отвъдното, защото тя не е от този свят. Древна персийска поговорка



Легенди за розата


Свещено цвете за много народи, розата от древни времена е символ на божията благодат, на любовта и красотата.

Много често, споменавайки Дева Мария, към името й добавяли и думата „роза”,„Мистичната роза”, „Кралицата на свещената розова градина”... А в съставките на мирото неизменно влиза розовото масло (и елей).
В Библията се казва, че розите в райските градини били бели, но почервенели от свян, заради привличането, което се породило между Адам и Ева.

Сред всички народи подарената червена роза разказва най-добре за чувствата на влюбените, след което могат да прозвучат и очакваните нежни думи.
Уханното цвете е признато и като символ на прераждането и затова в старо време древните народи са поставяли на гробовете на близките си рози.

Богинята на подземния свят Хедека е изобразявана с венец от рози. В Индия богинята „Великата майка” била известна като „Свещената роза”. В древен Китай червената роза била наричана „Цветето на богинята”.

rozi kazanlyk neli
В България благословеното растение също е знак за любов, за тайнство и пречистване. Няма по-силен израз на чувствата и преклонението пред живи и мъртви от букет червени рози.

Розата присъства и в кулинарията. Кулинарни идеи и рецепти с рози

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.