Майски празници в Англия

Майски празници в Англия
Майски празници в Англия

Уверено може да се каже, че англичаните обичат месец май. През целия май те почти всеки ден празнуват нещо. Интересно, но факт, освен Великден, Коледа и Нова година празниците в Англия са винаги в понеделник. Така по английски дипломатично се решава въпроса с празниците.

През май англичаните отбелязват Майския празник (May Day) с улични шествия и трапезза. Улични музиканти, фокусници, клоуни на кокили, менестрели създават атмосфера на средновековен карнавал.

В този ден хората се събират под майското дърво украсено с разноцветни ленти, обличат се като Зеления Джейк (Jack-in-the-Green), устройват пиршества в беседки със свежа зеленина. Джейк и негвите цветя танцуват из града. В някои селища младите хора отсичат дърво и го поставят в центъра на селището като Майско дърво (стълб) Преди всеки такъв стълб е бил място където вечер хората се събират, танцуват и забавляват. Навсякъде се организирали състезания от хващане на кално прасенце до биене на масло, толкова разнообразни състезания, че почти всеки можел да си тръгне с награда. Организирали се игри и за деца.

На този ден избират крал и кралица на Май, които ръководят мероприятията на този ден.

В средните векове на този ден девойките се къпели с роса, вярвало се, че така ще станат неотразими цяла година. На този празник винаги са се провеждали и състезания по стрелба с лък. Празника е придружен с много песни и танци и не може да не си спомним за Робин Худ. Именно на този ден според легендата той е заловен от шерифа на Нотингам. Любовта на Робин Худ към състезанията и точната стрелба позволява на шерифа да го залови.

Корените на Майските празници се губят в миналото. Празникът е по-скоро посветен на израз на представата на хората за щастие и удоволствие. Акцентът е човекът, солидарността и единството на хората, а не нещо свръхестествено или метафизично.

Пролетният празник има общо с древните ритуали, посветени на земеделието и възраждането на природата, както и на връзката между земята и небето – символ на която е Майското дърво.



Една от най-красивите традиции на този ден са кошничките с цветя, които се закачат на вратата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.