Декоративно зеле-Brassica

Декоративно зеле-Brassica

Декоративно зеле


Брасика, Brassica, декоративно, листно, растение. Brassica e латинското наименование на зеле.

Прекрасна oкраса за нашите саксии и градини през есента. Най-големи почитатели на декоративното зеле са японците, които са го отглеждали още през средните векове и са създали много сортове, различни както по форма, така и по цвят. Може да го аранжираме и с други цветя, за да внесе разнообразие и изненада.

DSCN3812

Цъфтящото зеле и кейл са декоративни версии на зеле и кейл, които са годни за консумация . Те са били хибридизирани , селектирани и одобрени за декоративно приложение. Отглеждат се  най-добре в хладно време, семената се засяват в началото на лятото и след това в края на летния сезон или началото на есента растенията се присаждат в градината  . Със застудяването на времето лилавите, розовите  или белите цветове на листата стават  доста  изразителни. Растенията могат да понасят студеното време и по-мека зима. Те  може да изглеждат привлекателно  до пролетта.

Името "цъфтящо" зеле и кейл е погрешно название, тъй като декоративните  части на растението, които ние ценим са само атрактивни листта , които приличат на повърхността на  листенца на  цветя. Растенията могат и често ще имат  истински цветя, ако се оставят в градината. Те цъфтят само, ако преминат през зимни условия след първия си сезон на растеж. Дълги дръжки с  малки жълти цветя ще се развият, когато времето се затопли през пролетта. Цветовете не са особено привлекателни . Повечето хора, изхвърлят растенията  много преди да цъфнат.

Bидовете,към  които цъфтящото зеле и кейл принадлежат са  наистина очарователни. Дивата Brassica oleracea расте в крайбрежните региони на Европа, от Англия до Италия, и все още съществува там . Древните гърци и римляни са ги отглеждали за храна, но кога за първи път са  култивирани остава загадка за историята. Разнообразието на този вид, което  е резултат от селекция в продължение на хилядолетия от хората, е почти без аналог в растителния свят.

Информация:

http://faculty.ucc.edu/biology-ombrello/POW/cabbage.htm

zele-2

zele-3

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.