Koледна роза(Helleborus niger)

Koледна роза(Helleborus niger)
На български:Черен кукуряк

На латински:Helleborus niger

На немски:Scheneerose

На английски:Christrose

Коледната роза е вечнозелено многогодишно цъфтящо растение от  семейство лютиче( Ranunculaceae). Тя е отровна.

Въпреки че наподобяват  дивите рози и макар да имат общо име, Коледната роза не принадлежи към семейството на розите(Rosaceae).

Черният кукуряк често расте по планинските склоновете и на голяма надморска височина 1000-6000м. Среща се в Хърватия, Австрия, Швейцария и Италия. По принцип е алпийско растение и може да бъде покрито със сняг в продължение на месеци. Дивите растения обикновено цъфтят след като снега започва  бавно  за се топи през пролетта.

Обикновено се нарича Коледа роза, заради една стара легенда, която разказва,че младо момиче на  име Меделън била с  овцете си в една студена зимна нощ. Докато ги наглеждала,група мъдреци и други пастири минали,за да занесат дарове на новороденния Исус. Меделън заплакала, защото нямала подарък да даде на новородения Христос,дори най-обикновено цвете ....
Един ангел, след като чул нейния плач, се появил и издухал снега надалеч, за да разкрие най-красивите бели  цветя - Коледните рози.


През Средновековието, хората пръскали цветята по пода на домовете си, за да прогонят злите влияния.  Те благословявали животните си с него и го използвали, като противодействие на силата на вещиците. Хората също са смятали , че вещиците използват билката в магии и магьосниците са хвърляли около себе си прах, съдържащ черен кукуряк, за да станат невидими.


В древната медицината два вида кукуряк са били признати: черен кукуряк, който включва различни видове Helleborus и бял кукуряк ,който сега е известен като  Veratrum  Album("фалшив кукуряк") и принадлежи към различно растително семейство(Melanthiaceae ). Черният кукуряк е бил използван от древните хора при парализа, подагра и други заболявания, и по-специално при лудост. Черният кукуряк  е токсичен и причинява шум в ушите, световъртеж, жажда, задух,подуване на езика и гърлото, повръщане и диария, брадикардия (забавяне на пулса), и накрая срив и смърт вследствие спиране на сърдечната дейност. Изследвания през 1970 г., обаче показат, че корените на коледната роза не съдържат кардиотоксични  съединения helleborin, hellebrin и helleborein, които са отговорни за смъртоноснoто действие на черния кукуряк.

В древността най-известното място с черен кукуряк е бил град Антикира в Гърция.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.