Божурите са едни от най-красивите и ароматни цветя

Сега искаме да ви разкажем за дивия божур. Между Велико Търново и Горна Оряховица им жижа, която се нарича „Божур“ името не е случайно. Там може да видите в края на април разцъфтели диви божури.

Дивият божур (Paeonia Peregrina) расте в югоизточна Европа и западно-азиатската част на Турция. Цъфти в края на месец април и началото на месец май и обикновено е червен на цвят.

Дивият божур e природно-защитено тревисто растение. Използва се за билково лечение от дълбока древност.

bozhur div 1

Корените са употребявани още от Хипократ като средство против епилепсия.

При фармакологични изследвания на пеонина и на бензамида е установено тяхното хипотензивно действие върху котки. Установено е също, че корените в малки дози засилват тонуса на матката и чревната перисталтика. Установено е и тяхното действие против спазми, коклюш и астма и като болкоуспокояващо средство при подагра: по 1/2 чаена лъжичка стрити на прах корени се заливат с две чаени чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда. Доза за 1 ден, употребява се само под ръководството и контрола на лекар.

bozhur div 2

Нашата народна медицина препоръчва корените при спазми и болки в коремната област, хистерия, епилепсия, като диуретично средство, при пясък и камъни в бъбреците и др. в малки дози и също под ръководството и контрола на лекар.

Венчелистчетата се употребяват в индийската народна медицина против епилепсия, а в нашата народна медицина — против подагра и ревматизъм, при спастична кашлица и др., но като се има предвид отровността на билката, трябва да се започне с малки дози и само под контрола на лекар. Да не се дава на деца.

bozhur div 3

Не забравяйте, растението е защитено! Когато го видите любувайте му се, но не късайте и не мачкайте цветята!

Снимки: Паскал Пиперков