Калистемон

Калистемон

Калистемон (Callistemon)


klem


Беше мързелив и слънчев следобед в края на Април.  За да убия времето излязох на разходка и на път за кафето в една от уличките в Лариса видях този странен и смешен и в същото време красив храст.  Като погледнах формите на цветовете му веднага ми дойде наум, че приличат на някогашните четки с които баба ми миеше бутилките.  Заинтригува ме и започнах да го снимам и така моя обикновен следобед се изпълни със настроение.

Та това е Калистемон, бавнорасрящ вечнозелен храст, който идва от далечната Австралия. Името му обаче има гръцки произход - Калос (хубав) и Стемон (тичинка).  Цъфти през ранна пролет и понякога през лятото. Обича много, много слънце и влажна почва. Лесно се отглежда и е прекрасна декорация за всяка градина. Със своя ярък и жизнерадостен цвят може да направи и най-обикновения ден необикновен.

kalistemon

10 Коментара

Rada Angelova Biyukova Отговори

Krasiv hrast, v Izrael go ima mnogo...

Albena Georgieva Отговори

стана ми слънчево на душата от този храст! Дали го има и в нашата мила татковина, някой знае ли?

Kalinka Hristova Отговори

Калистемон! Да,има го вече и в България! Купих си го от Сливен. Радва ме втора година. Видях го по време на екскурзия в Австралия и Нова Зеландия.Там расте като много голямо дърво. Много е красиво.Цветовете му са уникални, нямат равни на себе си!

Ruska Puzdreva Отговори

Na profila mi zad men e cashtoto cvete.

Милена Славова Отговори

mnogo e krasiv.

Danchi Kovacheva Отговори

rqdkost e, no se sre6ta I v BG.

Radka Pencheva

V Ellada e istinski razko6en i krasiv/ klimatat e blagopriqten/- u nas ne moje da dostigne tazi pi6tnost - vijdala sam go prez oktomvri otrupan v zvqt

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.