Дамско сърце

Дамско сърце

Дамско сърце / Dicentra spectabilis


Може да бъде наречено най-романтичното цвете. Цъфти през пролетта, април и е толкова нежно, когато се поклаща от вятъра, като камбанки които пеят.
Французите го наричат сърцето на Жанет, немците – цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у нас – като дамско сърце.

damsko-syrce

Като културно растение дамското сърце се отглежда от 1810 година. През 1816 г. било пренесено в Европа от Япония. То предизвикало истински фурор и дълго време било много популярно в градините.
В диво състояние дамското сърце се среща в Източен Китай и на Корейския полуостров. То е многогодишно растение с разклонени стебла и месести, проникващи на дълбоко коренища. На височина достига до 1 м. Листата са много красиви – големи, нежни, силно насечени, в по-голямата си част прикоренови, яркозелени отгоре и сивкави отдолу.
Цветовете са сърцевидни, леко приплеснати, едри. Събрани са в четковидни съцветия, дълги до 20 см, които като дъги се извисяват над храста. Цъфти през април – май в продължение на малко повече от месец, а след подрязване - отново през август-септември.
Основната багра на цветовете е розовата, но има и бяло дамско сърце.


Дамското сърце предпочита слънчевите места. Може да украси и леко сенчести кътчета в двора, като в такъв случай цъфтежът ще започва по-късно.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.