Лилиум

Лилиум
Лилиумът е любимо цвете  заради красивите си и ароматни цветове.

В градината на баба имаше бял лилиум, бял ароматен крем  Може би и вие имате това ароматно цвете в градината си?

В поседните години може да се закупуват луковици от които да отгледаме това красиво цвете в градината. Снимката са направени в градината в Бистрица. Щом в планината може да цъфтят с толкова багри и големи цветове, то в градина пр по-добри условия може да бъде още по-голяма симфония от багри.

Лилиумът цъфти в приказни цветове през лятото – от юни до септември. У нас най-разпространените разновидности са белият крем, планинският крем (наричан още самодивско лале), царският лилиум, тигровият лилиум. На територията на страната се срещат още Родопски крем и Петров кръст, които са защитени видове.

Има легенди за това божествено цвете. Едни го наричат „звезда на земята“, защото вярват, че цветето се е появило след като падаща звезда стигнала земята. Други пък смятат, че кремът се е родил от капки майчино мляко на богинята Хера, а трети разказват, че люлката на Мойсей била разположена върху градина от лилиуми.

Засаждане и размножаване
Лилиум може да си отгледате сами, като рано на пролет или късно на есен посадите луковици. Това е дълъг процес, защото кремът се нуждае от поне година, за да се развие и цъфне. Размножаването става с помощта на семена или делене на луковици (които се отделят веднага след цъфтеж) и изисква същото търпение. (как става това още не знам - луковици от магазина и рано на пролет в градината)

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.