Кокиче

Кокиче
Кокиче

На аглийски snowdrop, на руски - подснежник. Първото цвете, което цъфти през пролетта (още през зимата) за да ни каже, че зимата си тръгва.

* Семейство: Amaryllidaceae, кокичеви.

* Родина: Западна, Централна и Южна Европа, Мала Азия.

* Цъфти през февруари-март, но през някои години започва да цъфти още през декеври.

* Размножаване: Чрез луковици, които се изваждат от почвата след засъхване на листата (юни месец) и се държат в сухо помещение.

* Почва: Глинесто-хумусна градинска пръст.

* Поливане: Само при отглеждане в закрити помещения.

Поливайте редовно, без да прекалявате. Дори след като прецъфти, кокичето се нуждае от поливане, докато почвата в градината се размрази и вие го посадите там - на слънчеви или полусенчести места, може и между храстите, стига почвата да не е твърде суха.

* Торене: В периода на израстване се наторява два пъти.

* Светлина: Слънчево изложение, но се развива добре и на сянка.

* Засаждане: През септември-октомври луковиците се засаждат на постоянно място на дълбочина 6-10см, където остават в продължение на няколко години.

Rumen Dimitrov От митологията е известно, че с неговата примамливост то е като послушно дете на нимфата Амриха, с което тя известява хората за настъпващата пролет

Dimka Shtarkelova Толкова много ми липсват във Флорида тия така нежни,красиви и неповторими вестители на пролетта!Денят,когато в дома ни влезеше първото кокиче,беше празник-на душата,на надеждата,на светлината.

Калина Иванова ‎...."и казвам тук на всички,че идва пролетта:)"

Ася вЯпония за мене кокичето е цветето символ на настъпващата НОВА ЕПОХА на водолея ;)

"що си толкоз подранило само-саменичко.. ази дойдох, мили деца, да ви известя, че снегът си веч отива и пристига пролетта"

Гергана Проданова Аз го обичам точно защото е пълно с живот. Бори се за него и току го виж излязло в някоя пряспа сняг!!!

Снимките са от вчера :)

Снощи в 8 вечерта имаше Луна, след това започна да пада мъгла. Днес има мъгла, замръзнало е, но кокичетата са си там :) Има ги и ще ги има като нашата човешката надежда

Yordanka Pavlova Аз кокиченце съм бяло,сред гората разцъфтяло...Красиво!

1 Коментара

Raeva Lili Отговори

Потънало във пухкава къделя, едва подало над Света глава, усмихва ми се, разцъфтяло смело, със Зимата си прави май шега!... /от нета/

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.