Пасифлора – цвете като малка вселена. Толкова е красиво!


Любопитно, че на български на едно и също растение – цветът се нарича пасифлора, а плодът му има друго име – маракуя. На англ е passion fruit, на латински Passiflora edulis. Вид увивно растение, произхожда от Парагвай, Бразилия и Северна Аржентина.

Не знам, дали сте яли маракуя – плод на страстта, но със сигурност ви е познато от козметиката, използва се при шампоани, кремове. Има страхотен освежаващ вкус, който може да сте опитвали под формата на сок.

pasiflora 2

За кръстници на цветето се смятат католическите мисионерите в Южна Америка. Името произхожда от испанското „pasión“ – „passion flower“, като мисионерите го нарекли така в чест на Страстите Христови. Всяка част от растението е именована на последните дни на Христос. Разперените пръсти на листата  символизират Светото разпятие, десетте петали и сепали - верните апостоли, нишковидната коронка на цвета – трънливия венец, чашковидният плодник – Светия Граал.

Ацтеките пък наричали цветето змийски език и го ползвали при ухапвания от змии.

pasiflora 3

За Европа пасифлората е открита от испанския лекар Монардес през 1569 г. Той описал и документирал традиционните й приложения и я пренесъл в Стария свят, където бързо станала любима успокоителна напитка (под формата на билков чай). Испанските завоеватели в Мексико и Южна Америка също допринесли за пренасянето и култивирането на растението в Европа.

Запарка от листата е въведена в медицината на Северна Америка през средата на 19 в. като седатив.

След включването й в европейската билкова медицина, пасифлората официално се използва като седатив, антиспазматик и нервен тоник. Използвана е и при главоболие, натъртвания и различни видове болка чрез полагане на листата външно върху засегнатото място. Също така има положителен ефект при колики, диария, дизентерия, менструални смущения, безсъние, невралгия, очни смущения, епилепсия и конвулсии, мускулни спазми и болки. Според някои нови изследвания действието на пасифлората (листата) за потискане на кашлицата може да се сравни с това на кодеина, който се среща в много сиропи.
Има доста представителни данни и за понижаващите кръвното налягане свойства на билката, а напоследък и за способността й да действа като афродизиак и да подобрява фертилността.
За безспорно признат се смята аналгетичния ефект на пасифлората.

Познати са над 200 вида пасифлора, като най-разпространени са Passiflora edulis и Passiflora incarnata.

pasiflora 4

 

Снимките са направени през месец май в градина на Санторини. Може ли пасфлора да се отглежда у дома? Отговорът е Да! Но искат грижи и внимание.

pasiflora u doma

Нежна и елегантна е Констанс Елиот с белотата си , подчертана още по вече от лилавото в центъра. Илиана Брьомер


pasiflora u doma 2


Цъфнала пасифлора, има още една пъпка готова, през месец юни. Vania Krasteva Mihaylova