Kaрамфил

Kaрамфил

Kaрамфилът е символ на здраве, енергия и очарование.


През XVI в. се е смятало за особен шик, ако върху роклята на дамата има изрисуван карамфил. Сетих се и за книгата на Кронин"Дамата с карамфилите": И наистина ли аз мечтаех или усетих мириса на карамфилите във въздуха? Звучи толкова омагьосващо и трудно е на разграничиш мечтата от заблудата.



Три големи легенди съществуват за карамфила. Според първата една от стрелите на нещастно влюбената Артемида се забила на място, където поникнал карамфил. Според друга, карамфилът е в същите цветове, в които грее Олимп по изгрев и по залез. А според трета, карамфилът бил любимото цвете на гръцките богове – латинското му име е Dianthus, което означава точно това – цвете на боговете.

най-ароматни са малките розови карамфили, които растат в градината

Подаряването на карамфил е истинско клише за 8 март, но също така е много популярно за сватби. Според цвета на цветето, символиката е различна: белите символизират чистата любов, червените – уважението.
С розовите пък е свързана друга красива легенда. Че са родени от сълзите на Дева Мария и затова са вечен символ на майчината обич.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.