Фестивал на книжните цветя


Да, от хартия може да се направят цветя - Цветя от хартия

А в град Campo Maior в Алентехо, Португалия се организира Фестивал на книжните цветя. Една седмица през която улиците са променени и много по-красиви.

През 2015 г. се организира след 4-годишно прекъсване. Продължава една седмица и се проведе през последната седмица на август.

Една от най-впечатляващите му особености е колко много хора участват в организирането му. Това е и най-важната причина, поради която си заслужава да го посетите. Просто ще бъдете заслепени от красивите хартиени украшения, които висят на всеки ъгъл - те са плод на труда и енергията на десетки местни хора.

Местните жители са работили по проекта през 2015 г. едва 4 месеца, а ако човек погледне към небето на мястото, може да бъде изумен от хиляди красиво изработени пъстроцветни цветя от хартия. Тяхната направа говори за търпение и сръчност, както и за много безсънни нощи и ентусиазъм, с които жителите са се подготвяли и са украсявали улиците.

Фестивалът не се случва редовно. Общината решава на коя дата да се проведе и започва да планират организацията след като се съберат живеещите в нея и се разберат помежду си. Той демонстрира задружността на една сплотена общност и е пример за всяко демократично общество.

Снимките са от 2011 г. от  блога La fiesta de las flores en campo maior 

Campo MaiorCampo Maior 1Campo Maior 2Campo Maior 3Campo Maior 4Campo Maior 6Campo Maior 7Campo Maior 8Campo Maior 9Campo Maior 12Campo Maior 13